Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отиваме във военна зона." Експерти на ООН пътуват към АЕЦ "Запорожие"


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и директирът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Киев
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и директирът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Киев

Инспектори на ООН пътуват към окупираната от руската армия украинска АЕЦ “Запорожие”. Посещението им идва след призиви на Украйна и генералния секретар на ООН и е на фона на опасения от възможна авария. В района на централата през последните седмици има обстрели, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН Рафаел Гроси каза, че институцията се надява да установи постоянна мисия в Украйна, която да наблюдава ситуацията в най-голямата атомна централа в Украйна и Европа.

“Отиваме във военна зона. Отиваме в окупирана територия. И това изисква ясни гаранции не само от руснаците, но и от украинска страна”, каза Гроси в Киев преди отпътуването на мисията към АЕЦ “Запорожие”. По думите му инспекторите ще прекарат в централата няколко дни и след това ще дадат информация за положенито там.

Евгений Балицки, назначеният от Москва оправител на Запорожка област, каза пред руски държавни медии, че експертите от МААЕ “трябва да видят работата в централата за един ден”.

Украйна призова МААЕ да изпрати експерти в АЕЦ “Запорожие” преди седмици и обвини руската армия, че обстрелва централата. По-късно Русия каза, че ще допусне инспекция и на свой ред обвини украинските сили, че нападат централата.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече инспекцията “вероятно един от най-важните въпроси по отношение на сигурността на Украйна и света днес”. Той отново призова за демилитаризиране на района на централата - искане, което Русия смята за “неприемливо”. Зеленски каза също, че централата трябва да бъде върната под “пълен украински контрол”.

“Рискът от ядрена катастрофа заради руските действия не намалява дори за момент”, каза Зеленски след среща с директора на МААЕ в Киев на 30 август.

На фона на предстоящото посещение Украйна обвини Русия, че обстрелва коридора, по който е трябвало да минат експертите от МААЕ. Целта според Киев е експертите на МААЕ да бъдат принудени да пътуват през Крим. Русия досега не е коментирала обвиненията.

Руската армия окупира района на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в района има обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно, а на 25 август за пръв път в историята си централата беше откъсната от електрическата мрежа, което предизвика опасения от “ядрена катастрофа”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG