Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демерджиев отчете намаляване на мигрантския натиск по българо-турската граница


Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов инспектираха в петък охраната на българо-турската граница.
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов инспектираха в петък охраната на българо-турската граница.

През последната седмица броят на нелегалните мигранти, които опитват да преминат българо-турската граница, е намалял, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в петък. Той посети границата в района на Елхово заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Думите му идват, след като преди седмица автобус с 47 нелегални мигранти се блъсна в полицейска кола в Бургас. Двама полицаи загинаха на място, а служебният кабинет обяви "война" на каналджиите.

В петък Демерджиев съобщи, че натискът по границата "намалява по малко", като преди броят на върнатите лица е бил около 1000 на ден, докато за изминалото денонощие те са малко над 500.

"Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите. Събрахме информация от всички служби. Направихме списъци на лицата, които се занимават с тази дейност. Вече дори изтичат обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им", каза още Демерджиев.

Той съобщи и че през следващите дни предстоят още кадрови промени в "Гранична полиция" заради трафика на мигранти. По думите му в момента в МВР текат вътрешни проверки.

"Събрали сме всички данни от ДАНС и нашата вътрешна сигурност за случаи, в които са замесени наши служители", каза Демерджиев, като по думите му става въпрос предимно за служители от средния ръководен състав.

"Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства", допълни той.

На 25 август Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов и съобщи за данни, че служители на МВР са замесени в схемите за трафик на хора. Впоследствие Моллов подаде оставката си.

Това стана, след като двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, превозващ 47 нелегални мигранти. Те са реагирали на сигнал, че бял автобус не е изпълнил разпореждане на гранични патрули и навлиза в Бургас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG