Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обезпокоително". Русия се оплака, че САЩ не дават виза на Лавров за Общото събрание на ООН в Ню Йорк


Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя определи като "обезпокоителен" факта, че никой от 56-членната руска делегация начело с министъра на външните работи Сергей Лавров все още не е получил виза за САЩ. Тя е необходима на руските представители, за да могат да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец.

Новината идва на фона на влошените отношения между САЩ и Русия от началото на непровокираната инвазия на Русия в Украйна.

"Това е още по-тревожно, тъй като през последните няколко месеца властите на Съединените щати постоянно отказват да предоставят входни визи на редица руски делегати, назначени да участват в официалните събития на ООН", написа Василий Небензя в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, видяно от Ройтерс.

По думите на Небензя молбите за визи са били подадени в посолството на САЩ в Москва. Говорител на мисията на САЩ към ООН каза, че Вашингтон многократно е напомнял на всички страни, че "има нужда от заявленията във възможно най-кратък срок", за да осигури навременна обработка.

"Това е особено важно поради неоправданите действия на Русия срещу нашето посолство в Русия, включително принудителното уволнение на местен и национален персонал на трети страни, което силно ограничи персонала ни и следователно капацитета ни да обработваме визи", каза още американският служител.

Съгласно "споразумението за щабквартирата" на ООН от 1947 г. САЩ са длъжни да позволяват достъпа до ООН на чужди дипломати. Но според Вашингтон американските власти имат право да отказват визи заради "националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения".

В САЩ за руските дипломати в ООН и гостуващите руски делегации е в сила отдавна въведено ограничение, според което те нямат право да пътуват по-надалеч от 40 км от Ню Йорк без предварително разрешение от Вашингтон.

През февруари страната санкционира Лавров, като го обвини, че е "пряко отговорен за непредизвиканата и незаконна руска инвазия в Украйна". Със санкциите се замразяват всякакви негови активи в САЩ и се забранява на американските граждани да встъпват в делови отношения с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG