Връзки за достъпност

Извънредни новини

България вдига цената на визите за руски туристи. Над 60 000 са посетили страната тази година


Министърът на туризма Илин Димитров
Министърът на туризма Илин Димитров

България ще повиши цената на визите за руски туристи от 35 на 80 евро, потвърди служебният министър на туризма Илин Димитров пред Българската национална телевизия.

По-рано тази седмица Европейският съюз (ЕС) взе решение да спре облекчения визов режим за руски граждани.

"Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза Димитров в събота.

По думите му досега руските граждани са ползвали облекчение - по-ниска такса за туристическа виза, която иначе е на стойност от 80 евро.

Димитров каза още, че над 60 000 руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Над 70% от тях са собственици на ваканционни имоти по морето, добави министърът.

В сряда ЕС реши да спре прилагането на споразумението с Русия за облекчен визов режим. Така процедурата за кандидатстване за визи за държавите от ЕС става по-сложна и по-скъпа за руснаците. Решението ще доведе до необходимост руските граждани да чакат повече и да предоставят повече документи.

По-рано Украйна призова ЕС да спре издаването на визи за всички руснаци освен за дисидентите и политическите противници на режима на Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG