Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има и човешки фактор". Разчистването продължава, наводнените села ще бъдат подпомогнати


Служебният премиер Гълъб Донев на посещение в наводнените села, 6 септември
Служебният премиер Гълъб Донев на посещение в наводнените села, 6 септември

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред журналисти по време на посещение в с. Каравелово във вторник.

В петък проливни дъждове оставиха без ток и вода няколко населени места. Те предизвикаха бедствие в град Сопот и в селата Христоданово, Богдан, Трилистник, Каравелово, Войнягово, Иганово и Слатина. Десетки хора бяха евакуирани, разрушени бяха няколко моста, както и къщи, нарушена беше и пътната настилка.

Донев съобщи, че освен финансови средства ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети, както и временни жилища за тези, чиито домове са разрушени. По думите му това се отнася за най-пострадалите села - Богдан, Слатина и Каравелово.

Според Донев до няколко дни всички тези необходимости ще бъдат описани от съответните кметства, така че да има пълната картина от какво имат необходимост местните жители.

Той каза още, че "има свлечено огромно количество дървен материал, което още веднъж потвърждава, че причината е огромните количества дъжд, които са паднали в Средна гора".

"И изсичането на гората е проблем", добави той, но по думите му това, което с Министерството на земеделието са установили, е, че сечта не е безразборна, нито в нарушение.

Служебният премиер добави, че ще бъде извършена проверка и за скъсаната дига на мястото, където се събират трите реки, от страна на Басейновите дирекции, както и всички предписания, които са дадени през пролетта. Според него освен проливния дъжд "има и човешки фактор в цялата тази ситуация, някой не си е свършил работата навреме".

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, че във вторник се очаква над 600 доброволци да се включат в почистването на домовете на хората. По-рано в понеделник служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че повече от 600 военнослужещи са се включили през последните четири дни в разчистването на засегнатите от наводнението села в Карловско. Акцията по почистването продължава.

Във вторник екип на Българския Червен кръст (БЧК) посети най-засегнатите от наводненията населени места в община Карлово, за да направи оценка на място, и достави помощни материали в с. Каравелово.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG