Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече документи, пари и време. Как предлага ЕК да се издават визи за руснаци


Урсула фон дер Лайен в Киев, 11 юни
Урсула фон дер Лайен в Киев, 11 юни

Европейската комисия предложи във вторник да бъде отменено облекченото издаване на визи за ЕС за граждани на Русия. Мярката е свързана с предприетата от Русия война срещу Украйна и се предвижда да остане в сила до отпадане на необходимостта.

Предложените мерки бяха предварително одобрени от европейските външни министри на среща в Прага през август.

Комисията предлага държавите от ЕС да задълбочат проверките на поискалите краткосрочна виза руснаци, да удължат сроковете за издаване на документите и да повишат цената на услугата. Предвижда се за издаването на виза руските граждани да предоставят повече документи, да плащат по 80 евро, вместо по 35 евро, както и срокът за проверка да продължава 15, а не 10 дни, с възможност да бъде удължен до 45 дни.

Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия влезе в сила през 2007 г. и засяга издаването на разрешения за пътуване до 90 дни в рамките на 180 календарни дни. Към 1 септември тази година валидни шенгенски визи имат около 963 хиляди руснаци.

ЕС прекрати облекчения режим от 25 февруари тази година за представители на руското ръководство и бизнеса. Предвижда се скоро комисията да издаде насоки за приложение на новата мярка, ако бъде приета от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предложи също в ЕС да бъде въведено задължение за непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани от украински земи, окупирани от Русия, особено в Херсонска и Запорожка област.

"Русия продължава да нарушава международното право с военните си действия и с това създава заплахи за сигурността", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

В съобщението на ЕК се уточнява, че отпадането на облекченията няма да засегне пътуванията по съществен повод на руски граждани, в чиито семейства има граждани на ЕС, както и журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG