Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Измамени". Путин поиска ограничения на износа на зърно от Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин по време на Източния икономически форум
Президентът на Русия Владимир Путин по време на Източния икономически форум

Москва ще обсъди промяна в сделката за износ на зърно от Украйна, така че корабите от украинските пристанища да могат да достигат само ограничен брой страни. Това каза президентът на Русия Владимир Путин в сряда, цитиран от Ройтерс.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано през юли в Истанбул от представители на Украйна и Русия. То беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция.

По време на Източния икономически форум във Владивосток обаче Владимир Путин разкритикува сделката, като каза, че вместо нуждаещите се бедни страни от украинското зърно се възползват държави от Европейския съюз. Той не представи доказателства за твърденията си.

"За пореден път развиващите се страни просто бяха измамени и продължават да бъдат мамени. Очевидно е, че с този подход мащабът на проблемите с храните в света само ще се увеличи, което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа", заплаши Путин в сряда.

Путин каза още, че ще разгледа "ограничаването на дестинациите за износ на зърно и други храни" и ще обсъди идеята с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Думите му поставят под въпрос бъдещето на сделката, която позволи отново да се изнася украинско зърно, въпреки че в страната се води война.

Запитан дали Москва е инициирала промени в споразумението, украинският министър на земеделието Микола Солски каза след речта на Путин, че "не сме видели нищо на нашето ниво".

Цените на храните и енергията в световен мащаб се повишиха от началото на пълномащабната инвазия на Русия. Тя включваше и блокада на украинските пристанища в Черно море.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. През август ръководителят на Световната хранителна програма на ООН предупреди, че дори с възобновяването на износа от Украйна "говорим за глобална хранителна криза поне за още 12 месеца".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG