Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли жалба на кмета на Царево срещу заповед на Борислав Сандов за защита на залива Корал


Плаж Корал
Плаж Корал

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев срещу заповедта на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с която обяви залива Корал за защитена местност. Това съобщи "Сега" в четвъртък.

Изданието припомня, че заповедта включва забрана на навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март.

Кметът на Царево е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на заповедта. Мотивите му са, че това ще създаде сериозни препятствия пред местния риболов.

Според върховните магистрати обаче общината не е представила доказателства нито за реалния брой регистрирани рибарски лодки, нито каква част от тях са моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Няма и доказателства за това каква част от улова на риба от регистрираните рибарски лодки в рибарско пристанище Царево се осъществява на територията на самия залив Корал.

"Характерът и размерът на евентуалните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в случая не е сторено", пише в определението на съда, което подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Заповедта на Сандов е публикувана в Държавен вестник през юли. Местността "Залив Корал" обхваща 1320 декара площ. Малко след заповедта Лапчев заяви, че според него тя нарушава закона.

Местността Корал беше включена в защитена зона още през лятото на 2021 г. от тогавашното служебно правителство заедно с плажовете Карадере, Пашадере и Иракли. Целта на тогавашното решение на Министерския съвет беше "осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG