Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опитваме да изпратим съобщение". Русия е решила "Газпром" да не работи с България, твърди Христов 


Служебният енергиен министър Росен Христов

В Русия е било взето решение държавният газов гигант “Газпром” да не работи с България. Служебното правителство пък не се опитва да направи завой към Москва, а да изпрати сигнал, че София е готова да преговаря за доставки на газ в рамките на настоящия договор. Това става ясно от интервю на служебния енергиен министър Росен Христов пред германската журналистка Ребека Щегман, публикувано в “Капитал”.

“Има решение в Русия “Газпром” да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва”, казва Христов.

По думите му служебните министри “не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на “Газпром” и да го направим по-щастлив и сговорчив”. Все пак Христов определя поведението на правителството на Кирил Петков спрямо Русия като “много емоционално”.

Предишният редовен кабинет заемаше позицията, че няма да преговаря с “Газпром”. Това стана след едностранното спиране на руските доставки, след като София подкрепи европейските санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна. След идването на служебния кабинет на власт обаче, Росен Христов нарече преговорите с “Газпром” “неизбежни”.

“Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е “вземи или плати” (take or pay). Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин”, коментира той пред германската журналистка.

По повод общественото недоволство, че служебната власт се опитва да възстанови енергийната зависимост на България от Русия, Христов отрича с колегите му да са направили завой обратно към Москва: “Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG