Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария е против идеята ЕС да сложи таван на цената на руския газ. Позицията на България е неясна


Външният министър на Унгария Петер Сиярто се срещна с руския външен министър Сергей Лавров на 21 юли 2022 г. в Москва.
Външният министър на Унгария Петер Сиярто се срещна с руския външен министър Сергей Лавров на 21 юли 2022 г. в Москва.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че ако се сложи таван на цените за купуване на руски природен газ, Москва незабавно ще спре доставките.

Изявлението му идва няколко часа преди извънредно заседание на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз в Брюксел в петък. Те се събират, за да обсъждат именно пакета от мерки в енергийния сектор, който Европейската комисия (ЕК) предложи преди 2 дни. Една от тези мерки е слагането на пределна цена за купуване на газ от Русия. Целта е да се помогне на Европа да се справи с енергийната криза.

Унгарският министър Сиярто не е съгласен, че това ще помогне и написа във фейсбук профила си, че „планът, който ще наложи таван на цените на руския газ, идващ по тръбопроводи, е изцяло против европейските и унгарските интереси“.

„Ще направим всичко възможно, за да накараме Брюксел най-накрая да разбере, че доставките на газ не са идеологически или политически въпрос, а проблем на твърдата физическа реалност“, написа още Сиярто.

Унгария, която критикува санкциите на ЕС срещу Русия, получава повече от 80 процента от своя газ от Русия и е транзитна страна за голям нефтопровод, който доставя доставки до блока.

Европейският съюз вече веднъж прие мярката да забрани повече от две трети от вноса на руски петрол. В резултат Москва спря почти изцяло доставките на газ за Западна Европа, но за Унгария увеличи доставките си през август.

Позицията на България

Българският министър на енергетиката Росен Христов също присъства на срещата в Брюксел в петък. По-рано през деня служебното правителство съобщи че е одобрило позицията, която ресорният министър Росен Христов ще защитава на извънредната среща с колегите му.

В съобщението на правителствената пресслужба се казва още, че София смята, че "са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени".

Не става ясно обаче дали България ще подкрепи конкретните мерки, предложени от Европейската комисия и дали служебното правителство е за или против налагането на таван за купуването на газа.

На 9 септември Европейската комисия няма да представи формални предложения за политики, а ще запознае енергийните министри на блока с идеите си и ще проучи за кои варианти има най-голяма подкрепа, пояснява Дневник. Това ще даде насока на Брюксел какво да включи в окончателните предложения.

Идеята за слагане на таван на цената на руския газ е най-противоречивата. Освен Унгария срещу нея вече се изказа и чешкият индустриален министър Джозеф Сикела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG