Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се изтегля от Балаклея и Изюм. Украйна обяви, че е превзела Купянск


Игор Конашенков
Игор Конашенков

Руското министерство на отбраната за първи път от началото на украинската контранастъпление в североизточната част на Харковска област обяви изтегляне на силите си от два района в региона.

Говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 септември войските ще бъдат прегрупирани от Балаклея и Изюм към Донецк.

Конашенков добави, че ходът се прави за "постигане на целите на специална военна операция", което изисква "увеличаване на усилията в Донецко направление".

По-рано в събота Службата за сигурност на Украйна потвърди, че нейните сили са навлезли в стратегически важния град Купянск в Харковска област.

Първата информация за това беше разпространена от новинарското издание "Украинска правда", което показа украински войници, които държат украински флаг в центъра на града. Изданието цитира изявление на съветник на председателката на областния съвет Наталия Попова във Фейсбук, че градът е превзет.

Междувременно британското военно разузнаване съобщи, че украински части, участващи в контранастъплението за отвоюване на окупираната от Русия територия в региона, се приближават към града.

Регионът беше окупиран малко след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари и беше една от централните точки на голяма, двупосочна украинска контраофанзива, започнала тази седмица.

В своето вечерно телевизионно обръщение на 9 септември украинският президент Володимир Зеленски похвали военните за последните им успехи, заявявайки, че украинските войски са си върнали повече от 30 селища в района на Харков от началото на контранастъплението.

Увеличават се и данните, че украинските войски са постигнали значителен напредък в южната област Херсон, която е сцена на големи боеве от седмици.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза пред репортери по време на посещение в Прага на 9 септември, че „виждаме успех в Херсон сега“, както и че „виждаме известен успех в Харков и това е много обнадеждаващо“.

Град Купянск, разположен на около 120 километра югоизточно от Харков, се смята за ключов център за маршрути за доставки на руските сили по протежение на фронтовата линия в източния регион Донбас.

Британското разузнаване заяви, че руските сили вероятно са били „изненадани“ от контраофанзивата, която започна на 6 септември и е навлязла дълбоко в контролираната преди това от руснаците територия в района на Харков.

Според Лондон превземането на Купянск ще бъде „значителен удар“ за руските военни усилия и руските сили в Изюм, друг стратегически град на 70 км южно от Купянск, ще останат „все по-изолирани“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG