Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно незначително". Служебният кабинет спира ТЕЦ "Марица 3"


Слъжебните министри на околната среда и на енергетиката Росица Карамфилова и Росен Христов
Слъжебните министри на околната среда и на енергетиката Росица Карамфилова и Росен Христов

Служебният кабинет спира топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" - Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебния енергиен министър Росен Христов.

Новината идва, след като бяха отчетени завишени нива на замърсяване на въздуха в района на Димитровград в събота. Тогава бяха установени високи превишения на нормите на серен диоксид. Спирането на предприятието цели да покаже намаление на замърсяването пред Европейската комисия, която води дела срещу България, свързани с качеството на въздуха.

"В момента срещу България има две наказателни процедури заради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици", каза министър Карамфилова. "Нашият фокус е превантивен контрол", добави тя.

Според Росен Христов, ако "Марица 3" не бъде затворена и продължи да замърсява района, има опасност да бъдат затворени трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, които съставляват повече от 30% от енергийните мощности на страната и са "критични" за електроснабдяването на целия регион.

"ТЕЦ 3 максималната му мощност е 65 мегавата. Това в сравнение с 10 000 мегавата мощ на страната е абсолютно незначително и те не са фактор нито в енергийната сигурност на страната, нито на региона", каза Христов.

Министър Карамфилова каза, че на 21 септември предстои участие на България в т.нар. "публични състезания" в съда, на които да се покаже какви мерки предприема страната, за да бъдат спрени нарушенията.

Според нея е има риск от финансови санкции в "изключително големи размери", като има и "огромна" вероятност съдът да постанови мерки, свързани с отнемане на дерогациите от Европейската комисия. Те бяха дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн.

Друга мярка, която евросъдът може да постанови, е "ясно и категорично" намаляване на мощностите, като дори има вероятност от затваряне на централите.

Във връзка с ТЕЦ "Брикел", където бяха установени тежки нарушения при опазването на околната среда, екоминистърът каза, че той работи, като са организирани ежедневни проверки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG