Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изваждане от кома". Служебното правителство поднови строителството на магистрала "Хемус"


Регионалният министър Иван Шишков (в средата) на посещение на строежа на автомагистрала "Хемус"
Регионалният министър Иван Шишков (в средата) на посещение на строежа на автомагистрала "Хемус"

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“, а до края на месеца ще бъде пуснат участъкът между пътен възел "Буховци" и "Белокопитово". Това каза във вторник служебният регионален министър Иван Шишков по време на инспекция на участък 3 от строежа на автомагистралата.

Строежът на "Хемус" беше размразен през август, след като преди това беше спрян за няколко месеца вследствие на проблеми с плащанията.

По думите на министъра вече е направено плащане за големите инфраструктурни обекти. „Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, специално в този лот е имало проекти като изменения в проектната документация, които е трябвало да бъдат направени и одобрени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде продължен, се оказва, че тези изменения още не са готови“, каза Шишков.

Той добави, че при няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът по-удачно спрямо съществуващия терен.

Според Шишков така се е загубило много време. „Сега ще поискам да бъде направена много точна сметка това забавяне до какво ще доведе. Тези проекти, които са били затлачени, ще бъдат максимално бързо разгледани и, ако всичко е наред, ще бъдат одобрени“, каза той.

По думите му магистрала „Хемус“ на практика свършва до участък 3 с решението за строеж. „Дотук свършва истинското строителство на „Хемус“, на двеста - триста метра след нас започва този хаос, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – незаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе“, посочи Шишков.

Той каза още, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот. "За съжаление никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст, така че да върви за търпимо незаконното строителство", каза министърът. Затова той е направил такова предложение за изменение на Закона за устройство на територията.

Проблемите с плащанията за строежа на автомагистрала "Хемус" възникнаха, след като в края на миналата година МВР започна разследване за пране на пари около авансите, превеждани за строителството на автомагистралата. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков каза, че милиони левове, платени авансово за строителството на „Хемус“са използвани за покупката на луксозни имоти в Дубай.

В началото на декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”.

По-късно бившият премиер Кирил Петков издаде заповед, с която на практика забрани на бившия регионален министър Гроздан Караджов, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и ВиК холдинга да извършват плащания над 900 000 лева. Тя беше отменена от Върховния административен съд (ВАС).

Плащанията за пътищата също така станаха обект на спорове между "Продължаваме промяната" (ПП) и "Има такъв народ", която напусна управляващата коалиция през юни. Тогава ПП обвини Караджов (ИТН), че при актуализацията на бюджета е поискал увеличение на бюджета на ръководеното от него министерство с допълнително 3,9 млрд. лева за бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG