Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Процесът на присъединяване върви добре“. Фон дер Лайен посети Киев за трети път


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинският президент Володимир Зеленски

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев за трети път от началото на войната на Русия срещу Украйна.

„Процесът на присъединяване на Украйна към Европейския съюз върви добре. Впечатляващо е да се види скоростта, решителността, прецизността, с която напредвате“, каза фон дер Лайен по време на пресконференция в Киев с президента Володимир Зеленски. Тя добави, че ЕС трябва да направи възможно най-много, за да гарантира, че Украйна има повече възможности за бизнес и осигуряване на приходи.

Зеленски каза, че Украйна иска да се присъедини към европейския единен пазар преди решението дали Киев да получи пълноправно членство в ЕС. Той каза, че е „сигурен, че ще се случи и това ще бъде една от най-важните победи на страната ни“.

През юни Европейската комисия препоръча Съвета на Европейския съюз да даде на Украйна и Молдова статут на държави, които са кандидат-членки на блока.

Тогава от ЕК отчитоха напредък на Украйна по отношение на стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и защитата на малцинствата. Отчетена беше и „забележителна“ макроикономическа и финансова стабилност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG