Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Санкции по "Магнитски" ли? Какви санкции? Последно сбогом на Елизабет Втора


Украински танк близо до освободения Изюм, 19 септември 2022 г.
Украински танк близо до освободения Изюм, 19 септември 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Погребението на Елизабет Втора
  • Газът
  • Корупцията

Кралица Елизабет Втора беше погребана след 11 дни траурни церемонии. Вижте кадри от Уестминстърското абатство. Около 2000 души, сред които държавни глави и монарси, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет Втора е коронована през 1953 г.

В Лондон пристигнаха и най-обикновени хора, а някои от тях пътуваха специално от чужбина или от далечни краища на страната. Какво е за тях тази кралица и защо отношението към нея е толкова трудно за разбиране в България? Теодора Бързакова обяснява това през собствения си емоционален опит.

Газът

„Булгаргаз“ удвои капацитета, който беше резервиран за България в терминала за втечнен газ в Александруполис.

Финландия и Великобритания предупреждават за възможно прекъсване на тока през зимата. Африка се готви за изграждането на най-големия морски газопровод в света. Идеята е стара, но се придвижва. Строежът би отнел години.

Корупцията

Делян Пеевски и Васил Божков може и да са в черния списък по закона „Магнитски“, но в България за тях няма никакви последици от това. Съдът на два пъти е отхвърлил решение на правителството, което предвижда действия в някаква насока, пише вестник „Сега“.

Краят на прехода ще настъпи, когато България осигури върховенство на закона, смята бившият премиер Иван Костов.

Харесва ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org

Правосъдието

ПП сезира Европейската прокуратура със сигнал срещу дългогодишен кадър на ГЕРБ – Добринка Михайлова, бивша директорка на агенцията „Одит на средства на ЕС“. Формацията смята, че Михайлова е подбирала европроектите, които да се одитират.

Бивш министър на ГЕРБ осъди говорителя на служебното правителство от 2021 г. Антон Кутев на 50 хил. лв. за неимуществени вреди. Бившият регионален министър Николай Нанков успя да докаже, че авторитетът му е бил засегнат от твърдението на Кутев за неоснователно подписвани договори за над 1 млрд. лв.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Втората по големина АЕЦ в Украйна беше обстрелвана от руската армия, каза президентът Зеленски. Става дума за удари по Южноукраинската АЕЦ близо до Николаев.

Особеното на Изюм не са масовите гробове, а изтезанията, които руската армия е прилагала спрямо цивилните. Те са сравними с подхода на тайните служби на Сталин. Москва каза, че историята с изтезанията и масовите гробове в Изюм е лъжа.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

И няколко препоръки

Стилияна Николова спечели три сребърни и един бронзов медали на Световното първенство по художествена гимнастика. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Обичате ли фантастика? Ако сте в София, мястото е кв. „Лозенец“. В 18.30 ч. на ул. „Вишнева“ 16Б започва разходка по следите на писателя Светослав Минков. Авторката на Литературния маршрут е доц. Камелия Спасова.

Ако сте в Ловеч, мястото е Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“. В 17.30 там се открива изложба на български килими от последните 250 години. Те са от колекцията на Якоб ван Бейлен.

… плюс моят личен фаворит

Цяла Европа се чуди как да свали високите цени на тока и газа. Но има една идея, която не е окей – нито за Европа, нито за България, казват двама експерти пред Дамяна Велева.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG