Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екзекуции, мъчения, изнасилвания. В Украйна са извършени военни престъпления според комисия на ООН


Ерик Мьосе
Ерик Мьосе

Назначена от ООН независима комисия откри доказателства за военни престъпления, извършени по време на руската военна инвазия в Украйна. Това включва бомбардировки срещу цивилни цели, екзекуции, мъчения и сексуално насилие, каза председателят на комисията Ерик Мьосе.

„На базата на събраните от комисията доказателства беше заключено, че в Украйна са извършени военни престъпления“, каза той пред Съвета за човешки права на ООН в Женева в петък.

Разследването на комисията беше съсредоточено в районите, които бяха окупирани от руската армия през март и началото на април – Киев, Чернигов, Харков и Суми. В тези райони са документирани много случаи на екзекуции, каза Мьосе. Открити са тела с вързани ръце, прерязани гърла и огнестрелни рани в главите.

Председателят на комисията каза още, че руски войници са извършили сексуални посегателства срещу хора на възраст от 4 до 82 години. Жертви и свидетели са потвърдили побои и мъчения чрез електричество в центровете за задържане на руската армия.

Комисията беше създадена през май с цел да разследва твърденията за руски военни престъпления в Украйна. Разследващите са посетили 27 населени места и са говорили с над 150 жертви и свидетели, каза Мьосе в петък. Той добави, че комисията е в контакт с Международния наказателен съд и предстои да предаде подробен доклад за откритията на разследването.

Русия започна непровокираната си военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води изцяло на територията на Украйна.

От началото на руската агресия бяха убити хиляди украински цивилни, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Редица държави и международни правителствени и неправителствени организации обвиняват Русия във военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG