Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И за тях има военни задължения". Русия може да мобилизира българи с двойно гражданство


Външният министър Николай Минков даде брифинг
Външният министър Николай Минков даде брифинг

Възможно е Москва да мобилизира и български граждани с двойно гражданство, които се намират в Русия, за войната в Украйна. Това стана ясно от думите на служебния външен министър Николай Милков в отговор журналистически въпрос на брифинг в МВнР.

"По информация от нашето посолство, докато са на територията на Русия, това, което е доминиращо, е руският им паспорт и те са третирани като руски граждани. Включително за тях съществуват военни задължения, защото заедно с руския паспорт им се връчва и военна книжка'', каза той.

Милков уточни, че независимо от факта, че са български граждани, е твърде вероятно да бъдат спрени от руските власти при опит да напуснат Русия.

По-късно военният министър Димитър Стоянов потвърди, че граждани, които са в Русия и са с българско и с руско гражданство, "могат да бъдат мобилизирани".

На 21 септември президентът Владимир Путин издаде указ за "частична" мобилизация, за да защити хората в "освободените земи" в Донбас. Той уточни, че тя ще обхване "тези, които са служили във въоръжените сили, имат военна специалност и съответния опит". Военният министър Сергей Шойгу уточни, че става дума за около 300 000 души.

По време на започналите протести обаче стана ясно, че военни призовки получават и други хора. Всичко това предизвика масово напускане на руснаци и образува огромни опашки по границите, а самолетните билети бяха напълно изкупени и то на значително повишени цени.

"Тези наши сънародници, които имат само български паспорт, имат право да напуснат Русия", каза още в четвъртък министър Милков. При тях процесът по-скоро е затруднен от дефицита на самолетни билети и от струпването на голям брой хора на граничните пунктове.

България е готова да съдейства на българи, които искат да напуснат Русия, добави той.

"Има хора, които са се обърнали към посолството, в контакт сме с тях. Имаме евентуални намерения да направим опит, някои хора, които могат да търсят такъв тип съдействие, имам предвид само български граждани, студенти основно, да се опитаме да организираме прехвърляне към България", каза още служебният министър.

Той уточни, че е възможно да им бъдат предоставени нощувки в комплекса на посолството, но засега все още не са постъпили конкретни искания.

Във външното ни министерство няма статистика колко са българските граждани на територията на Русия.

"По принцип не са много", увери обаче Милков.

България не признава резултатите от референдумите в контролираните от руските сили украински области Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка, потвърди още позицията на страната външният министър.

"Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем като резултат и не ги считаме за правно обвързващи. Считаме, че те са организирани в ненормални условия, в условията на окупация на част от територията на Украйна, такава, каквато ние подкрепяме", каза той.

България не е изпращала официално наблюдатели на референдумите, няма и информация за участие на български граждани.

"Ако има такива, те са били там в лично качество", допълни Милков.

В сряда вечерта България е получила предложенията, които ще бъдат включени в осмия пакет европейски санкции срещу Русия. В момента се прави оценка, за да се формира българската позиция. Според Николай Милков санкциите трябва да засилят натиска срещу Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG