Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски военни са отвели "в неизвестна посока" директора на АЕЦ "Запорожие"


Първи реактор на АЕЦ "Запорожие". Снимката е от 1 септември
Първи реактор на АЕЦ "Запорожие". Снимката е от 1 септември

Украйна съобщи, че директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е задържан от руски военни. Според украинската ядрена компания “Енергоатом”, която управлява централата, това се е случило на 30 септември следобед докато той е пътувал от централата към близкия град Енергодар.

Мурашов е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”, пише в съобщението.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН, която наблюдава централата, съобщи пред Ройтерс, че Русия е потвърдила пред нея, че Мурашов е “временно задържан за разпит”.

“Задържането на Мурашов застрашава сигурността на най-голямата ядрена централа в Украйна и Европа”, написа в Телеграм директорът на “Енергоатом” Петро Котин. Той призова Русия “незабавно да спре всички свои актове на ядрен тероризъм срещу управлението и персонала” на централата и да освободи Мурашов.

АЕЦ “Запорожие” се намира в територия, окупирана от руските войски от началото на март. Украйна и ООН предупреждават за възможността от ядрена катастрофа заради бомбардировките, които продължават в близост до централата. Киев и Москва взаимно се обвиняват за атаките.

Украйна и генералният секретар на ООН призоваха за установяване на демилитаризирана зона около централата, но Русия отхвърли призивите. През септември МААЕ прие резолюция, с която призова Русия да прекрати окупацията на централата и “незабавно да прекрати всички дейности” срещу нея и всички други ядрени съоръжения в Украйна. Преди това мисия на агенцията посети централата с цел да определи нивото на опасност от авария.

Новината за отвличането на директора на Запорожката атомна централа идва ден след като руския президент Владимир Путин обяви анексията на четири украински области, включително Запорожие. Анексията противоречи на международното право и беше осъдена от ЕС, НАТО, САЩ, Великобритания и редица други държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG