Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изпращат още системи HIMARS на Украйна. Русия видя "пряка заплаха" за интересите си


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 625 млн. долара. Пакетът ще включва четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които украинската армия използва за успешната си контраофанзива в окупираните от руските сили територии.

Новината предизвика реакция от Русия, която видя в предоставената помощ “пряка заплаха за стратегическите си интереси” и заплаши с пряк сблъсък между Русия и Запада.

Американският президент съобщи за новата военна помощ в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски във вторник.

Това е първият нов пакет военна помощ, който САЩ предоставят на Украйна откато руският президент Владимир Путин незаконно обяви анексирането на четири окупирани украински области. В разговора със Зеленски Байдън каза, че САЩ “никога няма да признаят” анексирането на украинска територия. Американският президент каза още, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна да се отбранява от руската агресия “колкото дълго е необходимо”, се казва в съобщение на Белия дом.

Новата военна помощ включва нови четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които украинската армия използва за успешната си контраофанзива в окупираните от руските сили територии, съобщи Държавният департамент на САЩ. Помощта включва също гаубици, боеприпаси и противопехотни мини.

“Последните събития - от руските фалшиви референдуми и опита за анексиране до новите разкрития за жестокост срещу цивилни на украинска територия, контролирана преди от Русия, само укрепват нашата решителност”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление.

В отговор на новината посланикът на Русия в САЩ предупреди, че предоставената от САЩ нова военна помощ увеличава риска от пряк военен сблъсък между Русия и Запада, съобщи Ройтерс. В публикация в Телеграм Анатолий Антонов поиска Вашингтон да спре с “провокативните действия”.

“Приемаме това като пряка заплаха за стратегическите интереси на страната ни”, добави той.

Новата американска военна помощ идва след като Русия незаконно обяви анексията на четири украински области, които са частично или изцяло окупирани от руската армия.

Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Те бяха проведени месец след успешната украинска контраофанзива в Харковска област и на фона на военни успехи на Украйна в южните окупирани области.

От началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари САЩ са предоставили военна помощ на Киев на стойност 16,8 млрд. долара, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG