Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите на взрива в "Арсенал" са три. Прокуратурата започва проверки в оръжейни заводи


Oръжейнияt завод „Арсенал“ в Казанлък
Oръжейнияt завод „Арсенал“ в Казанлък

Открити са телата на двете жени, които бяха в неизвестност след взрива в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Така жертвите са вече три.

Инцидентът стана във вторник в цех 150 на завод 4 край Казанлък. Първоначално беше съобщено за загинал мъж - на 55 години и две жени в неизвестност - на 53 и 43 години. Стана ясно, че има и една пострадала жена, която е била закарана в болница в София без опасност за живота.

Прокурор Дичо Атанасов каза, че към този момент причината за инцидента не е ясна. Разглеждат се няколко версии, сред които и човешка грешка. Разпитват се и свидетели.

Това не е първият подобен инцидент в оръжеен завод в България. При възникнал пожар миналата година в „Арсенал“ загина 50-годишен мъж. През 2014 и 2015 г. в България имаше поне шест експлозии във военни производства и складове. Миналата година прокуратурата съобщи, че вероятно част от взривовете през последните 10 години са били извършени от офицери на руското военно разузнаване.

По-късно в сряда Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди проверка на всички оръжейни заводи и складове в региона. Целта е да се установи дали се спазва реда за обучения и инструктажи на служителите, дали са осигурени безопасни условия на труд и дали се спазват технологичните инструкции за работа с оръжия и боеприпаси.

Проверката трябва да приключи в рамките на един месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG