Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожар е избухнал в склад за боеприпаси на оръжейния търговец Емилиян Гебрев


Емилиян Гебрев е собственост на фирмата "Емко".
Емилиян Гебрев е собственост на фирмата "Емко".

Взрив е избухнал около 3:30 часа сутринта в неделя в склад за боеприпаси на фирмата "ЕМКО" край Карнобат, предаде БТА. Последвал е пожар, който вече е загасен. Няма пострадали хора.

Обектът се намира в местността "Чобан дере" край Карнобат, съобщи говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.

След подадения сигнал към мястото на инцидента се е отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи, които заявили, че в района има и други складове за съхранение на боеприпаси. Междувременно от обекта, обезопасен със стабилна ограда и отдалечен от другите три склада с боеприпаси, започнали да се чуват гърмежи. Последният от тях е бил около 5:00 часа тази сутрин.

Мястото на инцидента е обследвано с дрон, а районът ще остане отцепен за 72 часа.

Собственикът на фирмата Емилиян Гебрев каза в интервю за БНР, че в склада е имало боеприпаси с отпаднала необходимост. Това са боеприпаси, които са поръчани от фирми, но не са били платени и са складирани в този склад.

"Не става въпрос за каквато и да било човешка грешка, защото няма човешка грешка. Към 4.00 часа се е чул взрив и след това се е запалил складът. Какво е имало вътре никой не може да каже. Забранено е да се влиза 24 часа вътре, но това по принцип са боеприпаси с отпаднала необходимост в завода. Някоя фирма някога поръчала нещо, след това поради неплащане не си е получила продукцията и ние какво да я правим, съхраняваме я".

Няма опасност за населението, каза още зам.-кметът на Карнобат Стефка Иванова.

Това не е първият взрив в оръжеен склад в България. През 2014 и 2015 г. в България стават поне шест експлозии във военни производства и складове, за които няма официално обяснение и до днес. Две от тях – в базата на ВМЗ „Сопот“ в село Иганово, стават през март и април 2015 г. Малко след това е извършено и отравянето на Гебрев, синът му Христо и производственият директор на компанията му ЕМКО Валентин Тахчиев.

В началото на 2020 г. българската прокуратура повдигна задочни обвинения на трима руснаци за неупешното отравяне на тримата мъже през април 2015 г. Тогава бяха съобщени три имена – Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов, които разследващият сайт Bellingcat освети като псевдоними съответно на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ. Те са свързани и с агентите на ГРУ Анатоли Чепига и Александър Мишкин от секретния отряд 29155, които чешките власти обвиняват за взривяването на складове в Чехия през 2014 г., при които загиват двама души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG