Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешен човек. Чехия разследва служител на взривените складове, който е помагал на ГРУ


Николай Шапошников в интервю за Чешката телевизия, което ще бъде излъчено в понеделник.
Николай Шапошников в интервю за Чешката телевизия, което ще бъде излъчено в понеделник.

Чешките власти разследват бивш служител на фирмата, чиито оръжейни складове във Врбетице бяха взривени през 2014 г. Тогава загинаха двама души. През април 2021 г. Прага официално обвини за това руското военно разузнаване ГРУ. Това доведе до криза между Чехия и Русия - Прага изгони повечето руски дипломати, а Москва отговори със същото.

Почти година по-късно разследването се е насочило към служител на Imex Group, която е собственик на взривените складове. Според Прага "архитекти" на операцията на агентите на ГРУ Анатоли Чепига и Александър Мишкин от секретния отряд 29155. Същите бяха обвинени от Великобритания за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Техният съучастник пък е един от тримата обвинени от България за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Чешката прокуратура е потвърдила пред обществената телевизия ČT, че разследва контактите на руските агенти със служители на Imex Group. Чешката телевизия съобщи в четвъртък вечерта, че връзката е осъществявал Николай Шапошников. Той е бивш войник от руската армия, след това е живял в Чехия и е започнал работа за Imex Group. По време на взривовете е бил там. В момента живее в Гърция. И Шапошников, и фирмата отричат да са имали контакти с руските агенти.

„Ние се фокусираме върху хора, за които смятаме, че са осигурили на тези хора [руските агенти] най-малкото сътрудничество“, казва пред телевизията наблюдаващият прокурор Мартин Малуш.

Главният редактор на разследващия сайт Белингкат Христо Грозев коментира, че Шапошников е пътувал до Португалия няколко дни преди взрива и е отсядал на същото място, където и командирът на секретния отряд 29155 Андрей Аверянов.

"Какво означава агент? Не познавам никакви агенти“, казва Шапошников, когото чешката телевизия открива в новия му дом в Гърция. Той отрича да познава и Аверянов.

Адвокатът на Imex Group Радек Ондруш казва, че не знае за контакти между Шапошников и ГРУ.

Цялото разследване на чешката обществена телевизия ще бъде излъчено в понеделник вечерта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG