Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една версия и няколко съвпадения. Имали ли са руските агенти съучастници в Чехия?


На 29 април хиляди чехи протестираха в Прага срещу проруските позиции на своя президент Милош Земан
На 29 април хиляди чехи протестираха в Прага срещу проруските позиции на своя президент Милош Земан

Всяка сутрин директорът на чешката компания Имекс груп шофира служебния автомобил от дома си в Острава до Врбетице, където фирмата управлява наети от държавата складове за боеприпаси.

Сутринта на 15 октомври 2014 г. Петр Бернатик се качва на колата и потегля в обичайната посока. Половин час по-късно той прави обратен завой и се отправя в необичайна посока.

Според трафичните данни от мобилния му телефон той е прекарал около 40 минути на място, където се намира хотел "Корадо" в Острава. По същото време в хотела са отседнали агентите на руското военно разузнаване Анатолий Чепига и Александър Мишкин. На следващия ден военният склад избухва.

Новината за изненадващата спирка на Бернатик сутринта на 15 октомври беше публикувана в съвместно разследване на седмичника "Респект" и програма "Радиожурнал" на чешкото обществено радио. Според тях необичайното отбиване на шефа на складовете до хотела, в който са били отседнали руснаците, вече е обсъждано на закрито заседание в парламентарната комисия по национална сигурност.

Преди месец Чехия обяви, че разследва участие на двамата руски агенти в двата взрива във Врбетице през 2014 г. Прага изгони 18 руски дипломати, Москва изгони 20 чешки дипломати и оттогава двете страни са в конфликт.

В края на април българската прокуратура обяви, че разследва шестима агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за четири взрива във военни складове в България, както и за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Хотел "Корадо"

Собственикът на хотел "Корадо" в Острава Максимилиян Шимек е потвърдил пред "Респект" и "Радиожурнал", че в книгата за гости са записани руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Чешкият Национален център за борба с организираната престъпност обяви, че това са две от самоличностите, които агентите Чепига и Мишкин са използвали в Чехия.

Няма данни дали Бернатик е бил в самия хотел или около него. Данните от мобилните оператори позволяват да се определи местонахождение с точност до 100 метра.

"Вероятно е чакал на близкото кръстовище, не знам", коментира първоначално адвокатът му Радек Ондруш. След консултация със своя клиент, той отрече Бернатик да е бил в хотела.

"Говорих с него и той каза, че това не е вярно. Той твърди, че е отишъл направо във Врбетице и не е спирал никъде", каза адвокатът.

Журналистите обаче цитират депутати, които са присъствали на закритото заседание и се пожелали анонимност. Според тях, полицията разполага с данните от мобилния телефон на Бернатек и те потвърждават, че той е престоял близо 40 минути в района на хотела.

Народният представител Павел Жачек от дясноцентристката Гражданска демократическа партия (ODS) потвърди официално:

"Службите за сигурност са успели да проследят движението на конкретен човек на базата на данните от мобилния му телефон - от дома му до склада, а по пътя и през хотел "Корадо", каза Жачек.

Съвпаденията в склада

Според трафичните данни Бернатик е пристигнал в склада във Врбетице към 11:15 преди обяд. Паркирал е пред портала и е казал, че ще влезе сам. Работници са коментирали пред изданията, че това е необичайно - Бернатик рядко инспектирал складовете и винаги бил в присъствието на някой от специалистите там.

Второто необяснимо обстоятелство е, че в този ден временните работници са били пуснати в почивка. Обяснението на адвоката на фирмата пред "Респект" и "Радиожурнал" е, че не е имало кой да надзирава работниците и затова те са освободени за деня.

Снимка от взривения склад във Врбетице, предоставена от полицията в Чехия на 11 декември 2014 г.
Снимка от взривения склад във Врбетице, предоставена от полицията в Чехия на 11 декември 2014 г.

Двамата оръжейници - Лудек Петрик и Вратислав Хавранек, са имали работа в Острава този ден. На следващия ден те са в склада, когато той избухва. Загиват и двамата. Синът на Хавранек даде няколко интервюта, в които твърди, че този факт също е необясним. Той си спомня, че баща му е ходил за по три дни във Врбетице, където е имал осигурено жилище. Заминал на 14 октомври и още на следващия ден се върнал в Острава. На следващия ден пак се върнал в склада, където намерил смъртта си.

Необяснимото поведение на собственика на Имекс груп е привлякло вниманието на разследващите. През февруари Барнатик е бил задържан за 48 часа с прокурорска заповед, е разкрил източник на "Респект" и "Радиожурнал". Тогава са били инспектирани домът му и офисът на фирмата.

Адвокатът Ондруш отрича пред изданията Бернатик да има нещо общо с руските агенти, нито да им е помогнал - волно или неволно.

"Респект" и международната разследваща група Белингкат съобщиха по-рано, че най-малко осем членове на тайния отряд 29155 на руското военно разузнаване са участвали във взривяването на складовете. Това е основната версия, по която работи разследването в Чехия.

В неделя президентът Милош Земан отново повтори позицията си, че има повече от една версия. Изказванията му бяха приети като опит за омаловажаване на ролята на ГРУ във взривовете. Хиляди чехи протестираха срещу Земан заради тази негова позиция.

"Нямам обяснение защо президентът продължава да настоява, че има повече от една версия на разследването. Само една е", каза премиерът Андрей Бабиш в неделя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG