Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени разрешението за "експериментално" горене на боклук в "Брикел"


ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово
ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово

Съдът в Стара Загора обяви за нищожно писмото, с което на ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово е позволено да изгори хиляди тонове отпадъци “експериментално” - без оценка за въздействие върху околната среда и без разрешението да е публично.

Документът беше подписан от заместник-министърката на околната среда в третото правителство на Бойко Борисов Атанаска Николова и позволяваше на централата да гори боклуци, въпреки че те не бяха вписани в разрешителното ѝ като позволено гориво.

Писмото е от 2018 г., но не беше публично в продължение на три години и не беше ясно кой, как, защо и изобщо дали е разрешил изгарянето на отпадъци в централата, която е пригодена да гори въглища. Свободна Европа първа получи документа по реда на ЗДОИ и го публикува през август 2021 г. След това природозащитните организации “Грийнпийс” – България и “За Земята” получиха писмото също по официален ред и го обжалваха пред съда.

С решението си от 3 октомври 2022 г. Административният съд в Стара Загора уважи жалбата им и обяви писмото за нищожно. Причината е, че то е подписано от зам.-министър на околната среда, който не е компетентен да да издаде такова разрешение.

В съдебното решение съдия Ирена Янкова обръща внимание на факта, че при издаването на разрешението за горене на отпадъци в Министерството на околната среда са се позовали само на данните и уверенията на централата и не са направили оценка как промяната на горивото ще се отрази на околната среда.

“Неясно остава защо се приема безкритично промяната на горивото в “Брикел“ ЕАД от конвенционално в смесено (въглища и отпадъци) без каквито и да е екологична оценка или оценка за въздействие върху околната среда”, пише в решението, за което първо съобщи Медиапул.

Не е направена и преценка дали наистина отпадъците ще се използват като експериментално гориво. С писмото се разрешава именно експерименталното използване на отпадъците като гориво. В него обаче не е посочено нито за какво количество, нито за какъв срок на експеримента се дава разрешението.

“Преценката на органа изисква не просто позоваване на заявените от оператора технически данни, а надлежна обосновка”, пише в съдебното решение.

Решението на съда в Стара Загора не е окончателно и може да се обжалва.

Според природозащитници издаването на разрешение за експериментално изгаряне на отпадъци е начин да се заобиколи процедурата за промяна на разрешителното на централата. Това е по-тежка процедура и при нея се изисква екооценка. Освен това комплексните разрешителни са публични, а писмата, с които екоминистерството разреши на ТЕЦ “Брикел” и други централи да горят отпадъци - не.

Разследване на Свободна Европа показа, че експерименталното изгаряне на отпадъци е практика в няколко централи, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Освен ТЕЦ “Брикел” през 2018 г. разрешение за експериментално горене на боклук с писмо от министър беше получила и ТЕЦ “Бобов дол”. По данни, предоставени на Свободна Европа от самите централи и актуални към август 2021 г., те бяха изгорили съответно 17 566 тона и 78 900 тона отпадъци по силата на разрешенията за експериментално горене.

Решението на съда в Стара Загора е важно, защото “потвърждава незаконността на разрешаването на дейностите по експериментално изгаряне, които бяха масова практика сред централите, свързвани с Христо Ковачки, през 2018 г.”, каза пред Свободна Европа Меглена Антонова, ръководител на екипа и кампаниите на “Грийнпийс” - България.

“Надяваме се, че решението ще служи и като пример при последващи опити за искане от подобни централи да горят експериментално големи количества отпадъци. А именно, че е необходимо да минат през редовна процедура за издаване на разрешително, в която обществеността има право да участва и да заяви несъгласието си с практики, опасни за здравето и околната среда.”

Освен ТЕЦ “Брикел” и ТЕЦ “Бобов дол”, държавната ТЕЦ “Марица изток 2” също има разрешение за експериментално горене на боклуци, но според ръководството на централата в нея не са изгаряни такива. Боклуци за кратко са изгаряни и в ТЕЦ “Република” в Перник, също свързвана с Христо Ковачки.

През лятото правителството на Кирил Петков опита да затвори ТЕЦ “Брикел” заради установено при проверка замърсяване “в пъти над нормите”. Съдът обаче спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на централата. В момента тя продължава да работи и да замърсява Гълъбово и региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG