Връзки за достъпност

Извънредни новини

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи. ВАС спря заповедта за затварянето ѝ до окончателно решение


ТЕЦ "Брикел". Снимката е от 19 юли, когато бившият премиер Кирил Петков и бившият министър на околната среда Борислав Сандов направиха проверка в централата
ТЕЦ "Брикел". Снимката е от 19 юли, когато бившият премиер Кирил Петков и бившият министър на околната среда Борислав Сандов направиха проверка в централата

Върховният административен съд (ВАС) спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на ТЕЦ „Брикел“. Централата ще продължи да работи докато съдът се произнесе дали принудителното ѝ затваряне отговаря на закона.

Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора издаде заповед за принудително спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел“ в края на юли. Това се случи след проверки на бившия премиер Кирил Петков и бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, които установиха „умопомрачаващи“ нарушения.

Дружеството обжалва заповедта и поиска спиране на предварителното ѝ изпълнение. В началото на август Административният съд в Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта. Впоследствие регионалната екоинспекция обжалва това решение.

Тричленен състав на ВАС обаче реши да остави определението на съда в Стара Загора в сила. Магистратите приемат, че незабавното спиране на дейността на централата води до причиняване на „значителни и трудно поправими вреди“.

Съдиите посочват, че дружеството е в списъка на стратегическите обекти от значение националната сигурност, което според тях означава, че дейността му е от висок обществен интерес и „незабавното ѝ преустановяване би накърнило съществено този интерес“. Те не разглеждат мотивите в заповедта за спирането на централата и посочват, че това е работа на съда, който ще разгледа по същество дали тя е законосъобразна.

Така централата ще продължи да работи докато съдът се произнесе по аргументите в самата заповед и реши дали да я остави в сила или да я отмени.

Проверките на бившите управляващи в ТЕЦ „Брикел“ през юли установиха замърсяване на въздуха в пъти над нормите. Кирил Петков и Борислав Сандов съобщиха, че са открити нарушения на разрешителното на централата, системни нарушения на екологичното законодателство, както и на трудовото право. Петков изрази мнение, че предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради „опъването на чадър“ това не е направено.

Според бившите управляващи причината за това е собствеността на централата. Петков поиска Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да провери дали ТЕЦ „Брикел“ е свързана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. По документи той не е собственик на централата, но директорът ѝ Янилин Павлов каза, че Ковачки е консултант на дружеството.

Директорът на “Брикел” твърди, че въпреки черния пушек, който излиза от централата и “не изглежда много добре в момента”, “всичко е в нормите и в границите“, които са поставени на централата. Той отрече дружеството да извършва нарушения и каза, че ще заведе дело срещу Борислав Сандов.

Защо черният пушек на ТЕЦ "Брикел" беше невидим досега
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG