Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест поиска импийчмънт на Радев заради отказа му да подпише призив за Украйна в НАТО


Протестиращите пред президентството поискаха новият парламент веднага да одобри военна помощ на Украйна.
Протестиращите пред президентството поискаха новият парламент веднага да одобри военна помощ на Украйна.

Новият парламент да приеме решение за военна подкрепа на Украйна, България да се присъедини към декларацията на деветима президенти от Централна и Източна Европа в подкрепа на желанието на Киев за ускорено присъединяване към НАТО и започване на процедура по импийчмънт на държавния глава Румен Радев.

Това поиска протест, организиран от гражданското движение БОЕЦ в сряда пред президентството. Поводът за демонстрацията беше отказът на Радев да се присъедини към декларацията на своите европейски колеги.

Протестиращите поискаха още новите депутати да свалят доверието си от главния прокурор Иван Гешев, да приемат държавния бюджет за 2023 г., след като да се саморазпуснат и да бъдат организирани нови предсрочни избори.

“Излизаме, за да осъдим позорното решение на президента да не подпише декларацията на своите европейски колеги в подкрепа на заявката и желанието на Украйна за членство в НАТО”, заявиха организаторите от БОЕЦ.

По време на проявата те призоваха участниците да хвърлят пред президенството стари червени дрехи, обувки и предмети, за да оформят “грамадата на позора, която да е символ и паметник на прокремълската, антибългарска, антиукраинска и антиевропейска политика на Румен Радев”.

Йотова иска дебат в ЕС и НАТО

Междувременно вицепрезидентката Илияна Йотова коментира по време на свое посещение в Свиленград заедно със служебния военен министър Димитър Стоянов, че декларацията в подкрепа на ускореното приемане на Украйна в НАТО първо трябва да бъде обсъдена от Европейския съюз (ЕС) и в самия Алианс.

“В момента не мога да преценя формата на самата декларация. За мен силното решение е след много внимателен анализ и преговори да се изработи общ за Европа текст, тогава документът би бил по-силен”, коментира Йотова, цитирана от БТА.

По думите ѝ подобна декларация не бива да се пише “на крак”, но никой, включително Радев, “не поставя под съмнение темата за членството на Украйна в НАТО”.

Йотова отбеляза още, че до момента дори и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не е коментирал въпросния документ. Тя добави и че бъдещият парламент също би трябвало да се включи в този дебат.

Стоянов допълни, че “с политически декларации нито се приема, нито се отхвърля кандидатурата на която и да е страна за член на НАТО - това се случва на среща на върха на съюза с единодушието на всички 30 страни членки”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG