Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разузнаването на САЩ смята, че Киев стои зад убийството на Дугина, твърдят медии


Александър Дугин на фона на снимка на убитата си дъщеря Дария.
Александър Дугин на фона на снимка на убитата си дъщеря Дария.

Американските разузнавателни агенции смятат, че взривът на кола бомба, при който загина дъщерята на свързания с Кремъл крайнодесен идеолог Александър Дугин - Дария, е бил разрешен от членове на украинското правителство, твърдят медии в САЩ.

Според цитираните в няколко разузнавателни доклада анонимни източници Щатите не са знаели за плана предварително.

Оценката на разузнавателната общност на САЩ, че украинското правителство е съучастник в атентата с кола бомба, извършен в Москва на 20 август, беше разкрита първо от Ню Йорк Таймс.

Според официални американски представители, цитирани от Си Ен Ен, останали анонимни, САЩ нямат информация кой е оторизирал убийството, както и дали украинският президент Володимир Зеленски е знаел за заговора.

Въпросните секретни доклади изглежда потвърждават позицията на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която обвини тайните служби на Украйна в извършването на бомбения атентат само няколко дни след неговото извършване.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече Киев да стои зад атентата веднага след това и на въпрос за оценката на разузнаването на САЩ отново отрече предполагаемото участие на украинското правителство в убийството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG