Връзки за достъпност

Извънредни новини

50 млрд. рубли и бизнес с ваксини. Екипът на Навални разкри богатството на руски вицепремиер


Татяна Голикова е държавен служител от 1987 г. - бивш съветник на президента, ръководител на Сметната палата, зам.-министър на финансите и министър на здравеопазването.
Татяна Голикова е държавен служител от 1987 г. - бивш съветник на президента, ръководител на Сметната палата, зам.-министър на финансите и министър на здравеопазването.

Фондът за борба с корупцията (ФБК), основан от руския опозиционер Алексей Навални, публикува нов филм-разследване, в който разкрива недвижимите имоти и активите на семейството на вицепремиера на руското правителство Татяна Голикова.

Според екипа на Навални Голикова и съпругът ѝ - бившият ръководител на Министерството на промишлеността и търговията Виктор Христенко, притежават голям брой скъпи недвижими имоти както в Русия, така и в чужбина. Разследващите оценяват общата сума на семейните активи на 50 милиарда рубли.

Само къщата в Московска област на Голикова и Христенко с площ 1800 кв.м, изкуствени водоеми и отделна сграда за прислугата е оценена на 500 млн. рубли.

Голикова, която преди да стане вицепремиер преди четири години и половина, беше министър на здравеопазването, сега е с ресор социална политика и ръководи Оперативния щаб за борба с коронавируса. Сътрудниците на Навални смятат, че тя е използвала позициите и правомощията си за лично облагодетелстване.

Това се е случвало и през сина на Виктор Христенко от първия му брак - бизнесмена Владимир Христенко. Той е президент на фармацевтичната компания "Нанолек", която освен всичко друго произвежда и ваксини. Твърди се, че покровителството на Голикова е позволило на компанията да получи държавна поръчка. Фирмите на Христенко-младши, според разследването, също са свързани с компанията Generium - най-големият производител на ваксината Sputnik V.

В разследването се разказва още за голф клубове, собственост на семейство Христенко. Един от тях се намира в Испания. Твърди се още, че компаниите на Христенко-младши притежават луксозни вили в Испания и Португалия, хотели във Франция, недвижими имоти в Москва.

Екипът на ФБК публикува снимки на частен самолет, за който се твърди, че е на семейството, с който то е летяло дори когато границите на страната бяха затворени заради пандемията от COVID-19.

Според данните в разследването машината - Bombardier Challenger 600 на стойност 32 млн. долара или 2 млрд. рубли, години наред е кацала на летището на Коста дел Сол в Малага - паркинг за частни самолети.

Владимир Путин и Татяна Голикова през 2011, когато той беше премиер, а тя здравен министър, на посещение в болница.
Владимир Путин и Татяна Голикова през 2011, когато той беше премиер, а тя здравен министър, на посещение в болница.

Фактът, че Голикова, която е длъжностно лице, лети по света с частен самолет, беше съобщен от журналисти още през 2020 г. Само през 2019 г. личният семеен самолет е летял до Малага поне девет пъти, като в три от случаите на борда е била самата тя.

На 26 февруари 2020 г. Голикова публично призова руснаците да не пътуват в чужбина, освен ако не е абсолютно необходимо. Два дни след тези думи самолетът на семейството пристига в Малага, а месец по-късно - в италианските градове Пиза и Гросето, съобщават още от ФБК и прилагат скрийношотове на движението на самолета.

Според информацията семейството е посетило още Сардиния, Кипър, Турция, Франция и арабските емирства.

Разследването завършва с призив за налагане на санкции срещу Голикова и нейното семейство, за да ги лишат от възможността да използват собственост на Запад.

Татяна Голикова, баща и син Христенко или техни представители все още не са коментирали разкритията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG