Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна си е върнала над 500 кв. км край Херсон. Руски депутат призова армията да спре да лъже


Украински полицай инспектира части от дрон, който според украинските власти е ирански БЛА Shahed-136, на мястото на руски удар по складове за гориво в Харков, 6 октомври 2022 г.
Украински полицай инспектира части от дрон, който според украинските власти е ирански БЛА Shahed-136, на мястото на руски удар по складове за гориво в Харков, 6 октомври 2022 г.

От началото на месеца Украйна си е върнала повече от 500 кв. км в Херсонска област, които по-рано бяха окупирани от руската армия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в четвъртък.

По-рано тази седмица той съобщи за успехи на украинското контранастъплението, като тогава каза, че силите на Киев напредват на юг "достатъчно бързо и мощно".

Според изявлението на Зеленски късно в четвъртък украинските сили напредват и в източните области Донецк и Луганск. Зеленски също така изрази оптимизъм, че Киев ще успее да си върне и загубените територии на югоизток в Запорожка област - четвъртият от регионите, незаконно обявени от Москва за част от Руската федерация.

"Има успехи и на изток. Със сигурност ще дойде ден, когато ще отчетем успехи и в Запорожка област, в онези райони, които все още са контролирани от окупаторите", каза Зеленски.

В четвъртък украински генерал каза още, че през последните две седмици силите на Киев са напреднали до около 55 километра в района на Харков на североизток. Данните за освободените територии не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

На фона на информациите за продължащия напредък на украинските сили високопоставен руски депутат призова руската армия да каже истината за случващото се на място.

"Трябва да спрем да лъжем", каза председателят на долната камара на комисията по отбрана на парламента Андрей Картаполов пред журналист от руска държавна медия.

"Докладите на министерството на отбраната не се променят. Хората знаят. Нашите хора не са глупави. Това може да доведе до загуба на доверие", каза още Картаполов.

Въпреки че Украйна спазва стриктно режим на "информационна тишина", през последните дни стана ясно, че нейната армия успешно напредва на юг, в Херсонска област. Във вторник Володимир Зеленски съобщи за 8 освободени села в областта, но каза, че списъкът е по-дълъг.

Същевременно Русия потвърди, че е отстъпила с около 30 км за два дни. Редица военни кореспонденти на Кремъл изразиха възмущението си от руското командване и го обвиниха за лошото управление на "кризата на фронта" и загуба на руските позиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG