Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия за първи път назначи командващ на войските в Украйна. Броят на уволнените генерали расте


На снимката от по-рано тази година Путин награждава Суровикин с медал.
На снимката от по-рано тази година Путин награждава Суровикин с медал.

Министерството на отбраната на Русия на 8 октомври назначи генерал Сергей Суровикин за генерален командир на руските сили, ангажирани във войната в Украйна. Назначението идва на фона на нарастващ брой уволнени военни на ръководни постове в руската армия.

Москва досега не съобщаваше изобщо, че съществува такъв пост. Сега министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи Суровикин за командващ на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна.

Съобщението дойде само часове след като експлозия и пожар повредиха ключовия Кримски мост, който свързва Русия с Крим. През последните седмици в Русия нарастват критиките към начина, по който армията води войната, включително и сред поддръжници на президента Владимир Путин. Украйна беляза значителен напредък в контраофанзивата си и си върна част от окупираните от Русия територии.

От 2017 г. Суровикин ръководи Въздушно-космическите сили на Русия - служба, създадена през 2015 г., когато руските Военновъздушни сили, Въздушно-ракетните сили и Космическите сили бяха поставени под едно командване.

Генерал Суровикин дава брифинг за ситуацията в Сирия през юни 2017 г.
Генерал Суровикин дава брифинг за ситуацията в Сирия през юни 2017 г.

През юни Суровикин беше назначен да ръководи руските войски в Южна Украйна. Преди това е служил в Таджикистан, Чечня и Сирия.

Все повече генерали са сменени

Международните военни наблюдатели съобщават и за още промени в ръководните постове на руската армия. Ръководителят на руския севернокавказки регион Дагестан Сергей Меликов написа в Telegram на 7 октомври, че роденият в Северен Кавказ генерал-лейтенант Рустам Мурадов е назначен да ръководи Източния военен окръг.

Окръгът е базиран в Далечния изток на Русия, но голяма част от личния му състав в момента участва във войната на Русия в Украйна.

Мурадов ръководи войски в източните региони на Украйна Донецк и Луганск, части от които са под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г. Той също командва руски миротворци в отцепническия регион на Азербайджан Нагорни Карабах.

На 3 октомври руски медии съобщиха, че командирът на Западния военен окръг, генерал-полковник Александър Журавльов, е бил сменен малко след тежките руски загуби в Североизточна Украйна през септември и отвоюването на стратегическия град Лиман в Донецка област от Украйна.

През септември генерал Дмитрий Булгаков, заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката, беше заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев, който е обвинен от Европейския съюз, че е организирал обсадата на Мариупол в началото на войната, при която бяха убити хиляди цивилни.

През август държавните медии в Русия съобщиха, че командирът на Черноморския флот е бил уволнен, след като Украйна извърши няколко успешни атаки, включително потапянето на руския ракетен крайцер "Москва" и загубата на осем бойни самолета при нападение срещу руска база в Украйна Крим, който беше превзет от Москва през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG