Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обвини Украйна, че иска да взриви "Турски поток"


Руският президент Владимир Путин по време на срещата със Съвета а сигурност, 10 октомври
Руският президент Владимир Путин по време на срещата със Съвета а сигурност, 10 октомври

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитвала да взриви участък от газопровода "Турски поток", като не даде подробности за времето и мястото на предполагаемите опити. Това стана ясно от негово изказване преди началото на извънредно заседание на постоянните членове на Съвета за сигурност към президента.

Путин свика Съвета във връзка с избухналата експлозия, която в събота повреди Кримския мост, свързващ континентална Русия с Кримския полуостров.

„Извършени са редица терористични атаки и опити за подобни престъпления срещу електроенергийни обекти и газопреносна инфраструктура на страната ни, включително опит за подкопаване на един от участъците на газопреносната система „Турски поток“, каза Путин.

Той предупреди Киев, че ако украинските власти продължат да се опитват да извършват "терористични актове" на територията на Руската федерация, отговорът ще е "суров".

"Ако опитите за провеждане на терористични актове на нашата територия продължат, отговорите от страна на Русия ще бъдат сурови и по своя мащаб ще отговарят на нивото на заплахите за Руската федерация. Никой не бива да се съмнява в това", заяви Путин.

По-рано той нарече взривяването на Кримския мост "терористичен акт" и каза, че "очевидно поръчителите организаторите и изпълнителите са украинските спецслужби".

По думите на руския президент Москва е извършила в понеделник атаки с далекобойни ракети по украинската енергийна, военна и комуникационна инфраструктура в отговор на атаката в събота срещу стратегически важния мост.

"Очевидно е, че Украинските тайни служби са наредили, организирали и извършили терористичната атака, целяща да унищожи руската цивилна инфраструктура от критично значение", добави Путин.

Украйна не е поела отговорност за експлозията. Различни представители на украинските власти в събота намекнаха, че Киев е отговорен. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше възприет от международните коментатори като намек, че Киев е отговорен за случилото се на моста.

Няколко украински градове останаха без електро- и водоснабдяване и няколко души загинаха след руската атака с десетки ракети сутринта в редица украински градове. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "тероризъм на държавно ниво".

През нощта бяха съобщени 14 жертви от руски атаки в Запорожие и близо 70 ранени, от които 11 деца. Уцелени са жилищни сгради и десетки частни домове.

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди сутринта за вълна от експлозии в украинската столица, като службите за спешна помощ съобщиха, че много хора са убити и ранени при взривовете. Според властите атаките срещу Киев са довели до поне петима убити и 12 ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG