Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Независим и свободен". Неуспелият в конкурса за БНБ Каримански отиде във финансовото министерство


Бившият депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански
Бившият депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански

Бившият депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански е назначен за съветник на служебната министърка на финансите Росица Велкова броени дни, след като стана ясно, че партията му не влиза в следващия парламент.

Това съобщи в понеделник вечерта "Капитал", провокирайки гневната реакция на бившия председател на парламентарната бюджетна комисия и неуспял кандидат да оглави Българската народна банка (БНБ).

Oт Министерството на финансите съобщават, че бившият депутат от ИТН е бил назначен заради неговия опит като народен представител и председател на Бюджетната комисия.

"Бих искал да кажа на всички уж "чисти", "бели" и "неопетнени" псевдожурналисти, че аз съм щастлив, независим и свободен човек, без предразсъдъци! Човек, който може да работи каквото е учил, не само в България, но и в чужбина", написа самият Каримански във Фейсбук малко след появата на публикацията за новото му трудово назначение.

Каримански беше депутат от партията на Слави Трифонов за по-малко от месец в 45-ото Народно събрание (НС). Той влезе и в 46-ото, и в 47-ото НС, като именно тогава оглавяваше Комисията по бюджет и финанси.

На изборите от 2 октомври ИТН не успя да прескочи 4-процентовата бариера. Така Каримански, който отново беше в листите на партията, не успя да влезе в парламента за четвърти път.

През април Каримански беше номиниран за гуверньор на БНБ от своята партия. На гласуването в пленарната зала обаче той получи само 59 гласа подкрепа – от ИТН и ДПС. От ГЕРБ бяха декларирали предварително, че също ще го подкрепят, но в крайна сметка групата им гласува с "въздържал се".

Тогавашните коалиционни партньор на ИТН от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" и БСП също не подкрепиха Каримански, чиято кандидатура не беше обсъдена предварително в коалиционното мнозинство.

Заради това ПП издигна за поста тогавашния председател на парламентарната си група Андрей Гюров. Това провокира взаимни критики и обвинения между двете формации, които в крайна сметка доведоха до решението на Гюров да се оттегли от конкурса заради липсата на "широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор".

Три месеца по-късно коалицията, подкрепяща кабинета на Кирил Петков се разпадна, а ГЕРБ внесе вот на недоверие, който успя да свали правителството благодарение с гласовете и на ИТН, ДПС и "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG