Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Независим и свободен". Неуспелият в конкурса за БНБ Каримански отиде във финансовото министерство


Бившият депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански

Бившият депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански е назначен за съветник на служебната министърка на финансите Росица Велкова броени дни, след като стана ясно, че партията му не влиза в следващия парламент.

Това съобщи в понеделник вечерта "Капитал", провокирайки гневната реакция на бившия председател на парламентарната бюджетна комисия и неуспял кандидат да оглави Българската народна банка (БНБ).

Oт Министерството на финансите съобщават, че бившият депутат от ИТН е бил назначен заради неговия опит като народен представител и председател на Бюджетната комисия.

"Бих искал да кажа на всички уж "чисти", "бели" и "неопетнени" псевдожурналисти, че аз съм щастлив, независим и свободен човек, без предразсъдъци! Човек, който може да работи каквото е учил, не само в България, но и в чужбина", написа самият Каримански във Фейсбук малко след появата на публикацията за новото му трудово назначение.

Каримански беше депутат от партията на Слави Трифонов за по-малко от месец в 45-ото Народно събрание (НС). Той влезе и в 46-ото, и в 47-ото НС, като именно тогава оглавяваше Комисията по бюджет и финанси.

На изборите от 2 октомври ИТН не успя да прескочи 4-процентовата бариера. Така Каримански, който отново беше в листите на партията, не успя да влезе в парламента за четвърти път.

През април Каримански беше номиниран за гуверньор на БНБ от своята партия. На гласуването в пленарната зала обаче той получи само 59 гласа подкрепа – от ИТН и ДПС. От ГЕРБ бяха декларирали предварително, че също ще го подкрепят, но в крайна сметка групата им гласува с "въздържал се".

Тогавашните коалиционни партньор на ИТН от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" и БСП също не подкрепиха Каримански, чиято кандидатура не беше обсъдена предварително в коалиционното мнозинство.

Заради това ПП издигна за поста тогавашния председател на парламентарната си група Андрей Гюров. Това провокира взаимни критики и обвинения между двете формации, които в крайна сметка доведоха до решението на Гюров да се оттегли от конкурса заради липсата на "широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор".

Три месеца по-късно коалицията, подкрепяща кабинета на Кирил Петков се разпадна, а ГЕРБ внесе вот на недоверие, който успя да свали правителството благодарение с гласовете и на ИТН, ДПС и "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG