Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън смята, че Русия е преценила "напълно погрешно" възможностите си в Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом, Вашингтон, 22 юни 2022 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом, Вашингтон, 22 юни 2022 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е преценил "напълно погрешно" възможностите на страната му да завладее Украйна. Въпреки това той не смята, че президентът на Русия ще използва ядрено оръжие срещу Украйна.

Байдън говори пред CNN часове след виртуалната среща на членовете на Г-7. На нея президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за още доставки на западни системи за противовъздушна отбрана на страната. Причина за това са руските атаки с крилати ракети и дронове от последните дни.

В интервюто си във вторник Байдън каза, че вижда Путин като "рационално действащо лице", чиито цели в Украйна "са били нерационални".

"Мисля, че той си мислеше, че ще бъде посрещнат с отворени обятия, че Киев е домът на Майка Русия и той там ще бъде приветстван. Мисля, че просто напълно грешно прецени ситуацията", каза Байдън.

През септември Русия проведе незаконни референдуми за присъединяването на четири украински обалсти към Русия. Впоследствие Путин каза, че страната му ще използва всички възможни средства, за да защитава анексираните територии, и намекна, че това може да включва и ядрено оръжие.

"[Руският президент Владимир Путин] не може да продължава безнаказано да говори за използването на тактическо ядрено оръжие, сякаш това е нещо рационално", коментира Байдън във вторник.

Той обаче посочи, че не смята, че Путин наистина ще използва ядрено оръжие.

Думите му идват, след като няколко дни по-рано предупреди, че опасността от ядрена катастрофа в момента е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам. Тогава Байдън каза, че Путин "не се шегува", когато заплашва, че Москва ще защитава анексираните територии с всички средства, включително и ядрено оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG