Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подаването на ток към АЕЦ "Запорожие" спря отново


Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, Югоизточна Украйна, 1 септември 2022 г.
Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, Югоизточна Украйна, 1 септември 2022 г.

Окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" беше откъсната от електропреносната мрежа за втори път в рамките на пет дни. Това съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Туитър.

АЕЦ "Запорожие" беше окупирана от руските сили още в началото на войната. В края на август централата за първи път в историята си остана без ток в продължение на няколко часа. Спирането беше причинено от повреди, нанесени от продължаващия обстрел.

По думите на Рафаел Гроси в сряда в момента тя разчита на дизелови генератори за поддържане на функциите си по ядрена безопасност.

"Тази повторна загуба на външно подаване на електричество към централата е дълбоко обезпокоително събитие и подчертава спешната необходимост от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около обекта", написа Гроси.

В сряда украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи също така, че е изпратила конвой от превозни средства с дизелово гориво към централата. Компанията обвини Русия, че не е позволила преминаването му.

АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя е окупирана от руските сили от март, но в нея продължават да работят украински инженери. Централата се намира на фронтовата линия и около нея често има боеве, които предизвикат опасения за ядрена катастрофа.

Във вторник Рафаел Гроси се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва като част от усилията на МААЕ да се създаде зона за сигурност около централата.

Назначеният от Русия ръководител на частично окупираната Запорожка област, където се намира централата, отхвърли тази възможност. Евгений Балицки каза също, че работата на централата не може да бъде спряна въпреки опасенията за нейната безопасност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG