Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Техният пример да бъде поощрен". Четирима доброволци получиха награда за помощта си за украински бежанци


Председателката на асоциация "Мати Украйна" Олена Коцева

Четирима български доброволци получиха награда, учредена за пръв път тази година под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002). Отличието се присъжда за помощ, оказана на украински граждани, пострадали от руската инвазия. То е за проявена гражданска доблест и човешка доброта.

Отличените са Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", Никола Рахнев, основател на "Гората.БГ", издателят Манол Пейков и фоторепортерът Тихомира Методиева.

След започването на войната в Украйна през февруари България осъди действията на Русия и се присъедини към останалите държави в Европейския съюз (ЕС), които наложиха санкции на страната окупатор. Българското правителство изпрати хуманитарна помощ на Украйна, но отказа да предостави оръжие.

На церемонията в петък Стоянов връчи голямата награда за цялостен принос на Олена Коцева, председател на "Мати Украйна". Сдружението набира пари за Украйна и помага на всички украинци в България да намерят жилище, работа и да се установят.

"Хората, които помагаха и помагат на украинците, нямат никаква нужда от тези награди, но ние като общество имаме нужда техният пример да бъде поощрен", каза президентът на България между 1997 и 2002 г.

Другите три награди – за „Бизнес организация“, „Личност“ и „Неформално сдружение“, бяха връчени от украинки от Буча и Киев.

Наградата в категория „Бизнес организация“ получи Манол Пейков. От началото на войната той успява да изпрати огромно количество хуманитарна помощ за Украйна. Освен това превежда статии от украински и руски медии, които дават информация за войната.

Наградата в категория „Личност“ беше връчена на Тихомира Методиева за помощта, която тя оказва на украинските граждани. Тя човек, който организира и подпомага редица инициативи винаги, когато има нужда.

В категория „Неформално сдружение“ беше награден Никола Рахнев от Гората.БГ за своята инициатива "Прегръдки от България". Още в началото на войната той превърна свой имот в Перник в център за настаняване, където в момента живеят 40 жени и деца от Украйна.

Наградата за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ е учредена през лятото на 2022 г. В организацията участват президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти. Сред тях са писателките Теодора Димова и Здравка Евтимова, политологът доц. Огнян Минчев, журналистът Владимир Йончев и др. Към организационния комитет за наградата се включват НБУ, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и българският ПЕН клуб.

От началото на войната досега в България са влезли над 620 хиляди украинци. В страната обаче са останали едва 80 хиляди души. Повечето от тях са майки с деца.

Помощта за украинските бежанци предизвика спорове сред българското общество по-рано през годината. Част от хората критикуваха парите, които бяха отпуснати (40 лева на ден на човек), въпреки че те идваха от ЕС.

Първоначално бежанците бяха настанявани в хотели по българското Черноморие. С началото на летния сезон правителството съобщи, че те ще трябва да бъдат преместени във ведомствени бази и почивни станции. Тогава значителна част от тях решиха да се върнат в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG