Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите няма да поканят Зеленски да говори на откриването на парламента


Всеки ден Володимир Зеленски прави видеообръщения
Всеки ден Володимир Зеленски прави видеообръщения

Президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да бъде поканен да направи видеообръщение на откриването на 48-о Народно събрание. Предложението, което беше направено от ГЕРБ-СДС, не събра достатъчно подкрепа.

На свиканата от тях среща във вторник се отзоваха само от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и ДПС. От БСП, "Възраждане" и "Български възход" отказаха да участват.

"Коалиция ГЕРБ-СДС предложи изслушването на Зеленски да бъде знаково, в първия ден на парламента, но това не беше подкрепено от колегите от ПП и ДБ. За съжаление, не беше постигнато такова решение, но постигнахме единодушие въпросът за изслушването му пред парламента да се обсъди на първия председателски съвет", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Надежда Йорданова от ДБ добави, че е решено покана към Зеленски да бъде отправена съобразно неговата програма и програмата на НС. Тя каза още, че най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на парламента, когато ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна.

„Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна”, потвърди Йорданова намеренията на формацията, които бяха съобщени веднага след изборите.

Никола Минчев от ПП също каза, че искат изслушване на Зеленски в парламента, но не смятат, че е подходящо това да стане на първото тържествено заседание.

Той уточни, че ще подкрепят законопроекта за изпращане на военна помощ на Киев, каквито заявка направиха и от ГЕРБ.

От ДПС казаха, че по принцип "нямат нищо против" украинският президент да се включи в откриването. Избраният за народен представител Сезгин Мехмед уточни, че на председателския съвет ще бъде съобразено кога ще е най-удобно да бъде направена видеовръзка със Зеленски.

Още сутринта лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тази среща е "излишна", затова социалистите няма да участват в нея.

От "Възраждане" също не дойдоха, но лидерът на партията Костадин Костадинов се появи пред парламента след срещата и коментира:

„Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и кога ще започнем да се занимаваме с проблемите на България”.

Подобна беше и позицията на Румен Радев, който по-рано обвини парламентарните сили, че се "надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите".

От партията на Стефан Янев „Български възход” пък излязоха с подобна позиция:

„Смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми, като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това подготвителните срещи за откриване на народното събрание се политизират”.

БСП и "Възраждане" се обявиха и срещу решението посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат поканени на откриването на Народното събрание. Предложението дойде от ДБ, които получиха подкрепа от ГЕРБ-СДС, ПП и ДПС. От "Български възход" не се възпротивиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG