Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сергей Станишев предаде щафетата на новия лидер на ПЕС


Сергей Станишев символично даде на Стефан Льовен червена щафета
Сергей Станишев символично даде на Стефан Льовен червена щафета

Бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) с пълно мнозинство - 255 гласа "за", 0 "против" и 7 "въздържали се". На конгрес в Берлин той пое поста от досегашния президент Сергей Станишев, който 11 години беше начело на европейската левица.

Още в средата на септември той съобщи, че няма да се кандидатира за четвърти пореден мандат и че причините са политически.

"Не може да бъдеш председател на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна партия. За съжаление, БСП загуби много доверие, много европейска идентичност през последните години. Няма начин партия, която иска да подражава на партията на Виктор Орбан, да излъчи президент на ПЕС", каза тогава Станишев, който отдавна призовава Корнелия Нинова да подаде оставка.

Единственият кандидат за поста му беше тази на Льовен.

На церемонията на 14 октомври бившият български премиер и лидер на БСП му предаде червена щафета и му пожела левицата да е първа политическа сила на европейските избори през 2024 г.

Льовен отговори, че подготовката за изборите започва сега. Той благодари за доверието и допълни, че за него е чест да поеме поста.

Преди церемонията Станишев произнесе емоционална, в която каза, че оставя ПЕС "по-единна, по-голяма и по-готова да поеме кормилото на Европа". А Льовен описа като "отдаден европеец", чиито "добри ръце" гарантират доброто бъдеще на лявото политическо семейство.

По думите на Станишев ПЕС и Европа са оставили огромна следа в живота му.

„Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана лидер на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням 2011 г., когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си спомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук, още чувствам как сърцето ми бие силно“, каза той развълнуван.

Наследникът му пък разказа, че в тежките години след Втората световна война майка му го е оставила в сиропиталище, а по-късно е бил осиновен.

„Живеем в много сложно време. Сега и днес решаваме какво ще кажат за нас следващите поколения и какво ще пише в учебниците. Искам да пише, че сме направили важни стъпки да спасим планетата“, добави Льовен.

Сергей Станишев коментира и войната в Украйна, като я нарече унищожителна за цяла Европа.

„Всяка война е отрицание на всичко. Мирът е върховна ценност. Чувам разговори за военна победа но никой не говори как да спрем това“, каза той.

Накрая ПЕС прие резолюция, в която се изразява подкрепа за членството на България в Шенген.

„Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отлагане", се казва в документа, одобрен с пълно единодушие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG