Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бунт, пожар и убити в затвор за политически опоненти и журналисти в Иран


Затворът "Евин" беше включен в черния списък от правителството на САЩ за „сериозни нарушения на човешките права“.
Затворът "Евин" беше включен в черния списък от правителството на САЩ за „сериозни нарушения на човешките права“.

Поне четирима затворници са убити и 61 са ранени при пожар в затвора "Евин" в иранската столица Техеран, съобщи Ройтерс. Пожарът беше предшестван от бунт в затвора, където излежават присъди политически затворници и журналисти.

Иранските власти съобщиха в събота, че затворническо помещение е било подпалено "след сбиване между няколко затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби".

Кадри, разпространени в социалните мрежи показват километрични задръствания в Техеран в района около затвора. На едно от видеата се вижда и жена, която е върху купето на кола и протестира със забрадката си.

Кадрите на "Евин", излъчени по държавната телевизия часове по-късно, показват пожарникари, които оглеждат щетите на покрива. Освен това показа затворници в техните отделения, които очевидно „спят, тъй като спокойствието е възстановено“.

Пожарът в прословутия затвор "Евин" в Техеран дойде на фона на продължаващи безредици, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, докато беше в ареста на иранската морална полиция преди месец. Протестите се превърнаха в едно от най-смелите противопоставяния срещу религиозните лидери след революцията от 1979 г. и бяха посрещнати с брутални репресии.

Преди властите да публикуват броя на загиналите от пожара, семействата на някои политически задържани се обърнаха към социалните медии, за да призоват властите да гарантират безопасността на затворниците в "Евин", който през 2018 г. беше включен в черния списък от правителството на САЩ за „сериозни нарушения на човешките права“.

Как ученички в Иран протестират срещу властите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG