Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Конкретно лице с конкретен адрес". Установено е кой е извършил хакерската атака срещу български институции


Колажът е илюстративен

Установено е конкретното лице, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове, съобщи БТА като се позовава на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Той каза, че лицето не се намира в България, а на територията на Русия. "Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация", каза Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

В събота сайтовете на президентството, МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и Конституционния съд бяха обект на руска хакерска атака. Атаката идва от руския град Магнитогорск, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Руската хакерска група KillNet пое отговорността за блокирането на достъпа до сайтовете на редица държавни институции като съобщи за атаката в официалния си канал в "Телеграм".

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обвърза хакерската атака със замесването на България с взрива на Кримския мост. „Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, каза Стоянов в интервю за Нова телевизия.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който руските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше частично разрушен от мощна експлозия. Ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, натоварен с експлозиви. България не е сред страните, през които е преминал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост, казаха българските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG