Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата издирва близо 150 души, свързани с кибератаката срещу държавни институции


Говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова
Говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова

Работи се по установяването на близо 150 души, за които се смята, че са свързани с кибератаката към сайтове на български институции от 15 октомври. Това съобщи пред бТВ говорителката на Софийската градска прокуратура(СГП) Десислава Петрова в понеделник.

В събота кибератака засегна работата на сайтовете на редица държавни институции и частни компании. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов каза в неделя за БТА, че е установена самоличността на едно лице, извършило атаката, което се намира на територията на Русия.

Петрова каза също за БНР, че прокуратурата ще иска екстрадиция към България на установеното лице и че ако руските власти не изпълнят искането за екстрадиция, разследването срещу заподозрения ще се води задочно.

Тя добави, че експерти към Националната следствена служба са установили като първи източник на атаката район Магнитогорск в Русия. По нейни думи атаката е станала чрез стотици „заразени“ компютри, които може да са били разположени в различни точки по света.

Данните са за атаки към 14 сайта на министерства, агенции и други институции по думите на Петрова. Спроед прокуратурата няма опит за източване на чувствителна информация, а само временно затруднен достъп до сайтовете.

Сайтът на летище Бургас също е бил временно недостъпен около 13:00 часа на 15 октомври.

Руската хакерска група KillNet пое отговорността за блокирането на достъпа до сайтовете на редица държавни институции като съобщи за атаката в официалния си канал в "Телеграм".

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обвърза атаката с предполагаемо замесване на България с взрива на Кримския мост. „Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, каза Стоянов в интервю за Нова телевизия.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който руските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше частично разрушен от мощна експлозия. Ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, натоварен с експлозиви. България не е сред страните, през които е преминал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост, казаха българските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG