Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус потвърди, че вече не обслужва външните си дългове


Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус потвърди, че не е в състояние да изплаща дълговете си в чуждестранна валута поради санкциите, наложени на страната от Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати. Това предаде Ройтерс в сряда.

Два дни по-рано Световната банка съобщи, че е променила статута на всички заеми, отпуснати на Беларус от нейното основно кредитно звено, на "необслужвани". От институцията се позоваха на просрочените плащания на страната в размер на 68,43 млн. долара.

Според съобщението на банката засегнати са всички заеми на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) към или гарантирани от Беларус. В изявлението се казва още, че поставянето в статут на "необслужвани" води до пропускане на приходи от около 12,75 млн. долара.

Дотук се стигна, след като в средата на 2020 г. Световната банка спря новите заеми за Беларус, а САЩ и ЕС наложиха санкции върху страната заради нарушения на човешките права и "насилствената репресия над цивилни граждани" след президентските избори същата година. На тях управляващият вече три десетилетия Александър Лукашенко се обяви за победител, но Западът не признава резултатите.

След началото на руската военна инвазия в Украйна Западът наложи нови санкции на Беларус заради помощта на страната за нахлуването на Русия. Те допълнително ограничиха способността на властите в Минск да търгуват с чуждестранни валути. През март МБВР спря и всички свои програми в Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG