Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтезанията в Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия, сочи доклад


Служител изследва масов гроб край Изюм, 16 септември 2022 г.

Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и техните съюзници по време на окупацията на украинския град Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия. Това сочи доклад на международната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч, публикуван в сряда.

Изюм, който се намира в района на Харков, беше превзет от руските сили още в първите дни на войната и освободен от украинската армия през септември. Тогава беше открит и масов гроб близо до града. Стотици тела бяха ексхумирани, включително 30 със следи от мъчения.

"Руските сили и други, действащи под тяхно командване, рутинно са изтезавали задържаните по време на шестмесечната си окупация на Изюм", се казва в доклада на Хюмън Райтс Уоч.

От организацията посочват, че са интервюирали повече от 100 оцелели, които описват, че са били подлагани на електрически шок, мъчения с вода, тежки побои, заплахи с оръжие и са били принуждавани да стоят в стресови позиции за дълги периоди от време.

Оцелелите са идентифицирали най-малко седем места в Изюм, включително две училища, където според тях войници са ги задържали и малтретирали.

"Жестокото насилие и малтретиране в Изюм не са случайни инциденти", каза Белкис Уил, старши изследователка в организацията.

"Множество жертви споделиха с нас достоверни разкази за подобни преживявания на изтезания по време на разпит, в съоръжения под контрола на руските сили и техните подчинени, което показва, че това отношение е било част от [конкретна] политика и план", добави Уил.

В масовия гроб, който украинските власти откриха в Изюм, бяха намерени повече от 440 тела. По-късно властите съобщиха, че по 30 от телата има следи от изтезания. По думите на областният ръководител Олех Синехубов някои от хората са били погребани с въже около врата или вързани ръце, други са със счупени ребра и огнестрелни рани.

През април след първото по-голямо отстъпление на руската армия в няколко града в Северна Украйна бяха открити масови гробове. В Буча руската армия остави десетки тела на убити по улиците, а по-късно бяха намерени още десетки в общи гробове, мазета и други.

Русия отрича убийствата на цивилно население и на няколко пъти твърдеше или че всичко е постановка, или че убийствата са били извършвани от украинските сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG