Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтезанията в Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия, сочи доклад


Служител изследва масов гроб край Изюм, 16 септември 2022 г.
Служител изследва масов гроб край Изюм, 16 септември 2022 г.

Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и техните съюзници по време на окупацията на украинския град Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия. Това сочи доклад на международната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч, публикуван в сряда.

Изюм, който се намира в района на Харков, беше превзет от руските сили още в първите дни на войната и освободен от украинската армия през септември. Тогава беше открит и масов гроб близо до града. Стотици тела бяха ексхумирани, включително 30 със следи от мъчения.

"Руските сили и други, действащи под тяхно командване, рутинно са изтезавали задържаните по време на шестмесечната си окупация на Изюм", се казва в доклада на Хюмън Райтс Уоч.

От организацията посочват, че са интервюирали повече от 100 оцелели, които описват, че са били подлагани на електрически шок, мъчения с вода, тежки побои, заплахи с оръжие и са били принуждавани да стоят в стресови позиции за дълги периоди от време.

Оцелелите са идентифицирали най-малко седем места в Изюм, включително две училища, където според тях войници са ги задържали и малтретирали.

"Жестокото насилие и малтретиране в Изюм не са случайни инциденти", каза Белкис Уил, старши изследователка в организацията.

"Множество жертви споделиха с нас достоверни разкази за подобни преживявания на изтезания по време на разпит, в съоръжения под контрола на руските сили и техните подчинени, което показва, че това отношение е било част от [конкретна] политика и план", добави Уил.

В масовия гроб, който украинските власти откриха в Изюм, бяха намерени повече от 440 тела. По-късно властите съобщиха, че по 30 от телата има следи от изтезания. По думите на областният ръководител Олех Синехубов някои от хората са били погребани с въже около врата или вързани ръце, други са със счупени ребра и огнестрелни рани.

През април след първото по-голямо отстъпление на руската армия в няколко града в Северна Украйна бяха открити масови гробове. В Буча руската армия остави десетки тела на убити по улиците, а по-късно бяха намерени още десетки в общи гробове, мазета и други.

Русия отрича убийствата на цивилно население и на няколко пъти твърдеше или че всичко е постановка, или че убийствата са били извършвани от украинските сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG