Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът засега остава без председател. Опитите продължават в петък


Председателстващият първото заседание на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) разговаря с Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Асен Василев ("Продължаваме промяната").
Председателстващият първото заседание на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) разговаря с Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Асен Василев ("Продължаваме промяната").

Депутатите от 48-ото Народно събрание не избраха председател на парламента и след втория ден на дебати и гласувания по въпроса. В четвъртък народните представители направиха две гласувания в два тура, но нита една от предложените кандидатури не получи повече от половината гласове.

Откриващата сесия ще бъде подновена в петък от 10 ч., след като беше дадена нова дълга почивка.

Същата беше и ситуацията в сряда, когато се стигна до четири неуспешни вота.

Гласуването сутринта - спорове и нов неуспех за ГЕРБ

Заседанието в четвъртък сутрин започна напрегнато, въпреки че едната от двете основни кандидатури от сряда, тази на Никола Минчев от "Продължаваме промяната", беше оттеглена.

От ГЕРБ отново издигнаха Росен Желязков, а „Възраждане“, ДПС и БСП също потвърдиха своите кандидатури от сряда, които бяха Петър Петров, Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

След първоначалните гласувания до балотаж с най-голяма подкрепа достигнаха Росен Желязков и Йордан Цонев. Двамата бяха подкрепени само от депутатите на ГЕРБ и ДПС. На балотажа нито един от двамата не успя да събере необходимата подкрепа, за да може да поеме председателството.

Председателстващият Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви едночасова почивка, „защото това е последен шанс“, а представителите на партиите се оттеглиха на председателски съвет.

„В момента сме в един безкраен парламентарен ден, който прилича на муха, застинала в кехлибар“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той и Владислав Панев, който също е представител на коалицията, предложиха да се потърси алтернативна, компромисна фигура.

Хамид Хамид от ДПС също предложи председател да бъде „не толкова политическа фигура“.

Росица Кирова от ГЕРБ пък повтори позицията на партията си, че тя няма да отстъпи.

„Ще бъдат направени компромиси всякакви, мисля че всеки може да отстъпи“, каза тя пред БНТ.

След нея Десислава Атанасова от ГЕРБ пък каза, че от партията може и да оттеглят кандидатурата на Желязков.

След заседанието от "Продължаваме промяната" предложиха среща за публични консултации между лидерите на всички партии, на които да се направи опит за консенсус.

"Важно е хората, които могат да вземат решения, да присъстват там. Ако г-н Бойко Борисов реши - да дойде", каза Кирил Петков и добави, че всички са поканени на среща в 12 часа на обяд.

Гласуването следобед - успокояване на тона, но отново без резултат

Преди подновяването на заседанието от ГЕРБ съобщиха, че оттеглят кандидатурата на Росен Желязков за председател. След това в продължение на няколко часа партиите провеждаха председателски съвети и консултации в рамките на парламентарните си групи.

След края на втория председателски съвет народните представители се върнаха в пленарна зала. Още преди това да се случи стана ясно, че няма консенсус около начина на излъчване на председателя на Народното събрание или критерии за неговата личност.

„Не се стигна до някакъв консенсус. Решихме да се върнем в зала и да продължим процедурата“, каза Христо Иванов на влизане в залата.

След подновяването на заседанието Кирил Петков от ПП предложи критерият за избор да включва депутати, които да са били председатели или зам. председатели на парламента. Другият вариант, който съпредседателят на ПП предложи, беше всяка парламентарна група да издигне по две имена на депутати от други групи.

Десислава Атанасова каза, че от ГЕРБ са предложили, „следвайки духа на конституцията“ – да бъде избран председател на парламента най-възрастният депутат, или представител от третата по-големина политическа сила в парламента (ДПС) и посочи конкретно Йордан Цонев.

„И това не беше прието на формат на председателски съвет“, каза Атанасова, но въпреки това призова точно за такъв подход.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ каза, че от партията са предложили „лица, които нямат политически опит“.

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова от БСП каза, че социалистите са готови на „компромис“ - за председател да бъде избран най-възрастният депутат Рашидов, който да бъде подкрепен от зам.-председатели от всички партии.

„Ако не стигнем до такова съгласие всички, ще подновя кандидатурата на Кристиан Вигенин“, каза Нинова.

Хамид Хамид от ДПС потвърди кандидатурата на партията в лицето на Йордан Цонев.

„Трябва ни човек с голям житейски и парламентарен опит“, каза Хамид за Цонев.

След продължителни дебати, на които нито бяха направени предложения, нито доведоха до някакви решения, беше обявена нова почивка.

Речта на Рашидов и липсата на избор

С подновяването на заседанието председателстващият Вежди Рашидов взе думата с мотива, че „името му се е завъртяло в центрофугата“. Той изброи много факти от биографията си, а след това благодари за предложението за номинацията си, както и на ПП, че са направили стъпка назад с оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев. В крайна сметка той обаче отказа да бъде номиниран за председател.

„От тук нататък аз оттеглям номинацията си“, каза Рашидов.

След речта му ДПС отново издигнаха номинацията на Йордан Цонев, „Възраждане“ предложиха депутатката си Цвета Рангелова, а БСП издигна Кристиан Вигенин. Останалите партии не дадоха собствени предложения.

„За“ кандидатурата на Цонев гласуваха ГЕРБ и ДПС, Вигенин получи подкрепа от БСП и ПП, а Рангелова - само от "Възраждане".

Впоследствие на балотажа нито Цонев, нито Вигенин получиха мнозинство. Така след общо осем гласувания за два дни парламентът остана без избран председател. Председателстващият Рашидов обяви нова почивка до петък сутринта и призова за повече мъдрост при подновяването на заседанието.

Ситуацията в българския парламент е безпрецедентна, защото конституционното изискване е председател на Народното събрание да бъде избран още на първото му заседание. Това означава, че то трябва да продължи, докато този избор бъде осъществен.

Достатъчно гласове за председател засега липсват. А има ли за военна помощ за Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG