Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испания изпраща 6 изтребителя и 130 военнослужещи в България


Шестте самолета ще бъдат от европейските „Юрофайтър“
Шестте самолета ще бъдат от европейските „Юрофайтър“

Кралство Испания потвърди, че ще изпрати 6 изтребителя и 130 военнослужещи в България. Това ще се случи между средата на ноември и началото на декември, уточняват от испанското Министерство на отбраната, цитирани от Франс прес.

Шестте изтребителя „Юрофайтър“ и военнослужещите ще бъдат изпратени в България за да изпълняват „тренировъчни мисии за охрана на въздушното пространство“.

По-рано тази седмица служебният мнистърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че от първи ноември в България ще пристигнат 8 испански „Юрофайтър“, които ще участват в охраната на въздушното пространство на страната.

Испански изтребители ще бъдат разположени и в Румъния. Между декември 2022г. и март 2023 г. там ще бъдат изпратени осем самолета F-18 M заедно с група от 130 военнослужещи. Заедно с това в северната ни съседка ще бъде инсталиран и „радар с голям обсег“.

Целта на присъствието на испанските сили в двете страни е укрепване на източния фланг на НАТО. Това е част от общата стратегия за възпиране, която е свързана с войната, която Русия започна в Украйна.

Испания вече изпрати самолети, които да подпомогнат охраната на българското въздушно пространство. Други от съюзниците в НАТО, който изпратиха самолети в България, бяха Нидерландия и САЩ.

В България беше създадена и една от бойните групи по източния фланг на Алианса. В нея се включиха военнослужещи от Италия, България, Великобритания, Албания и други страни членки. За бойната група САЩ предоставиха и рота с бронирани машини "Страйкър".

През юни по време на срещата на срещата на върха в Мадрид лидерите на НАТО решиха да увеличат силите за бързо реагиране на Алианса в Източна Европа до 300 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG