Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски изтребител СУ-30 се разби в жилищен район в Сибир


Пожарът на мястото на катастрофата на изтребителя СУ-30 в руския град Иркутск в Сибир
Пожарът на мястото на катастрофата на изтребителя СУ-30 в руския град Иркутск в Сибир

Руски изтребител СУ-30 се разби в жилищен район в град Иркутск в Сибир. Двамата пилоти на машината са загинали, съобщават световните агенции.

Според предварителната информация на сибирската служба на Радио Свободна Европа самолетът е излетял от местния авиозавод, за да бъде тестван.

Самолетът се е разбил в двуетажна жилищна сграда, в която в момента на инцидента не е имало хора. След инцидента няма ранени и жертви сред цивилното население.

За новината потвърдиха както от местната управа, така и от Министерството на извънредните ситуации. От там добавиха, че пожарът, предизвикан от експлозията на самолета е обхванала радиус от 200 метра. 150 домове са останали без електричество.

Руското издание Маш пише, че по негови данни екипажът на падналия самолет е спрял да комуникира скоро след излитане. След самолета е бил изпратен друг летателен апарат. Неговият екипаж е видял, че пилотите на СУ-30 са в безсъзнание. В този момент самолетът е загубил височина и впоследствие се е разбил.

Това е вторият подобен инцидент само в рамките на няколко дни. В началото на седмицата военен самолет СУ-34 се разби в жилищен блок в руския град Ейск. Инцидентът отново настъпи по време на тренировъчен полет. Двамата пилоти останаха невредими, но най-малко 13 души загинаха, а близо 20 бяха тежко ранени.

Инцидентът в Ейск беше оправдан с повреда и пожар в един от двигателите на изтребителя СУ-34.

След налагането на санкциите срещу Русия на няколко пъти се появи информация за остър недостиг на компоненти, необходими за руската авиация, както и за нуждите на армията и общото производство в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG