Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна отблъсква "все по-успешно" руските атаки с ирански дронове, твърди британското разузнаване


Полицейски служители стрелят по дрон по време на руска атака в Киев, 17 октомври 2022 г.
Полицейски служители стрелят по дрон по време на руска атака в Киев, 17 октомври 2022 г.

Украинските усилия да свалят безпилотните летателни апарати Shahed-136 стават "все по-успешни", съобщи британското министерство на отбраната в понеделник в редовния си бюлетин. Информацията идва на фона на продължаващите руски атаки, при които Москва използва иранските дронове срещу цели в цяла Украйна.

В своя бюлетин от министерството казаха, че иранските дронове Shahed-136 са бавни, шумни и летят на ниска надморска височина, което ги прави лесни цели за конвенционалната противовъздушна отбрана. Оттам цитират и официални украински източници, включително президента Володимир Зеленски, който твърди, че "до 85% от атаките са прихванати".

Според британското разузнаване Русия използва големия брой ирански дронове от този вид, за да пробие все по-ефективната украинска противовъздушна отбрана. Кремъл вероятно ги използва като заместител на произвежданите в Русия високоточни оръжия с голям обсег, тъй като те стават все по-малко, се казва в ежедневния бюлетин.

През последните седмици Украйна обвини Русия, че използва ирански дронове Shahed-136, за да поразява нейната инфраструктура. Както Иран, така и Русия отрекоха обвиненията.

В събота Техеран разкритикува призива на Франция, Германия и Великобритания към ООН да разследва твърденията, че Русия е използвала ирански дронове, за да атакува Украйна.

По-рано САЩ казаха, че дроновете нарушават Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Резолюцията, свързана с ядреното споразумение на Иран, забранява трансфери на определени военни технологии от страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG