Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германският президент посещава Киев за първи път от началото на войната


Германският президент присъства на военно обучение в Литва през март 2022 г.
Германският президент присъства на военно обучение в Литва през март 2022 г.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев на изненадващо посещение рано сутринта във вторник, съобщава неговият говорител. Очаква се той да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по-късно през деня.

Това е първото посещение на германския президент в украинската столица от началото на войната заради противоречивата му репутация като подръжник на Русия.

Във вторник Щайнмайер пристигна в украинската столица с влак.

Той вече три пъти планира пътуване до Украйна, но за първи път успява.

Миналата седмица Щайнмайер отложи планирано посещение на Киев с кратко предизвестие поради съображения за сигурност. Германският президент също планираше да посети Киев заедно с президентите на Литва, Полша, Латвия и Естония в средата на април, но тогава украинските власти му казаха да не идва.

Решението на Киев беше взето на фона на продължителни критики за връзките на Щайнмайер с Москва и това, че като външен министър не се вслуша в предупрежденията на източноевропейските съседи на Германия за заплахата от руска агресия.

Щайнмайер също разгневи Киев в първите дни след руската инвазия, когато предложи да предостави само 5000 каски като военна помощ.

Преди войната Щайнмайер беше привърженик на политика на „разведряване“ спрямо Русия, но след нахлуването на Москва в Украйна призна, че тази политика е грешка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG