Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократите оттеглиха писмото, с което искаха Байдън да търси дипломатическо решение в Украйна


Прамила Джаяпал от Демократическата партия
Прамила Джаяпал от Демократическата партия

Тридесетте конгресмени от най-прогресивното крило на Демократическата партия оттеглиха писмото до президента Джо Байдън, с което бяха поискали да се търси дипломатическо решение на войната в Украйна, а не само да се изпраща оръжие.

Решението беше оправдано с грешното тълкуване на писмото, както и че позицията е била в съгласие с нежеланието на Републиканската партия да продължи с изпращането на оръжие за Киев.

По думи на Прамила Джаяпал, която е председател на Прогресивната група в Камарата на представителите, предварителният текст на писмото е бил подготвен „преди месеци“, но е бил разпратен от администрацията, без преди това „да бъде проверен“.

Въпреки оттеглянето на писмото Джаяпал все пак остава на позицията, че е за решаването на ситуацията в Украйна е необходима дипломация. По думите ѝ сега просто е бил неправилният момент за публикуването му. Тя обвини Републиканската партия в това, че се готви да оттегли подкрепата си за предоставяне на оръжие за Киев.

На 8 ноември в САЩ предстоят т.нар. „Избори в средата на мандата“. На тях ще се гласува за всички места в Камарата на представителите и за част от местата в Сената.

Някои републиканци предупредиха, че ако партията им получи контрол над Конгреса, ще бъде засилен контролът над процеса по финансиране на Украйна от САЩ.

Призивът за директни преговори с Русия беше разчетен като опит за подкопаване на усилията на администрацията на Байдън. От Белия дом реагираха на писмото със съобщение, че „дипломацията е възможна само когато всички страни са готови да преговарят“.

От самата Демократическа партия също реагираха негативно срещу писмото. Конгресменът Джейк Очинклос от Масачузец определи писмото като „маслинова клонка към военнопрестъпник, който губи войната“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG