Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можех да мълча". Енсие Ефрани, която напусна работа, за да се присъдени към протестите в Иран


Енсие Ефрани
Енсие Ефрани

"Протестиращи студенти скандираха: "улиците са напоени с кръв, а нашите професори мълчат... Така че подадох оставката си“. Думите са на иранската преподавателка по физика Енсие Ефрани.

Тя решава да подаде оставка, защото подкрепя протестите, които избухнаха в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и почина при неизяснени обстоятелства в ареста.

През последните седмици Иран е разтърсен от ежедневни протести, а реакцията на властите е повече от брутална. Над 200 души са убити, десетки са ранени и задържани. Протестиращите и загиналите са предимно млади хора, сред които и деца.

Много университети на практика са затворени. Технологичният университет "Шариф" в Техеран, водещият център за наука и технологии в Иран, стана жертва на едни от най-тежките репресии.

Мълчанието на академичния състав на университета, в който работи Ефрани, я провокира да действа. "Защо трябва да остана в система, която е брутална диктатура?“, казва Ефрани за изданието Nature.

Иранските университети са под контрола на правителството. Ректорите на университетите се избират от министъра на науката и образованието. В комисиите, които оценяват професорите, кандидатстващи за академични длъжности, има молли – духовници, които правят политическа оценка. Освен научната оценка, трябва да се премине и ненаучна оценка относно произхода, семейството, политическата дейност. „Ако преминете научната оценка, но се провалите в тези отношения, със сигурност няма да ви наемат", казва Ефрани.

Натискът върху жените е много по-голям. „Те проверяват дали вашият дрескод е според правилата. Трябва да внимавате какво носите, какво правите, какво казвате. Не е разрешено да се говори за правата на жените. Знам за случаи на сексуален тормоз, но никой не може да говори за тях“, допълва тя.

По думите ѝ преподавателите масово мълчат, защото ръководителите на университетите са на страната на правителството.

„Ако професорите се присъединят към студентите, ще бъдат уволнени. Протестиращите студенти може да бъдат отстранени за един или два семестъра, може да бъдат изхвърлени от университета и да се наложи да се преместят някъде другаде. Но за членовете на факултета, ако ви уволнят, вече няма работа за вас, защото сте в правителствен списък със забранени“, казва Ефрани. Въпреки това някои преподаватели отказват да преподават, докато задържаните студенти не бъдат освободени.

Ефрани разказва, че студентките вече свалят хиджабите си в университета. „Никога не сте виждали това в университет в Иран. Те пресичат много, много червени линии. Няколко членове на факултета подават оставка: това също е съвсем ново. А ирански учени извън Иран, които си сътрудничат в Иран и са мълчали, сега подкрепят тези вътре“, казва тя.

Ефрани получава докторска степен от университета в Бон, Германия през 2012 г. Нейната изследователска област е теоретичната физика и по-специално космологията. Тя е част от борда на директорите на Иранското астрономическо дружество и основател на неговия женски клон. Владее английски, френски, испански и немски.

Родена е три години след ислямската революция от 1979 г., която доведе настоящия режим на власт. „Моето поколение вече не подкрепя правилата на режима. Просто няма да мълча. Свърши - стига. Надявам се, че и други хора ще го осъзнаят, а не само учени. Всеки носи тази отговорност“.

"Забравих за забрадката". Иранската катерачка, която си показа косата
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG