Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стоян Мавродиев се отказа да води дела срещу журналист от "Капитал" заради негови статии


Стоян Мавродиев беше главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие до април 2020 г., когато беше отстранен.
Стоян Мавродиев беше главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие до април 2020 г., когато беше отстранен.

Бившият ръководител на Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е оттеглил двата си иска срещу финансовия редактор на „Капитал“ Николай Стоянов. Това съобщи журналистът във Фейсбук.

Срещу него беше заведен и трети иск - от кипърския гражданин Майкъл Тимвиос, с когото са постигнали споразумение. Така и това дело остава в историята.

„Тъй като преди година и половина получих изключително силна подкрепа от приятели, колеги и институции по темата, се чувствам длъжен да ви уведомя, че моята съдебна сага приключи“, написа Стоянов в профила си.

Причина за делата бяха две статии на Стоянов, в които се откриваха косвени връзки между Стоян Мавродиев и Майкъл Тимвиос, смятан за негово подставено лице.

Според споразумението с Тимвиос журналистът е трябвало да му се извини за това, че се е почувствал засегнат от статиите му, без обаче да казва, че те не са верни.

„Спокойно мога да заявя, че наистина с въпросната статия по никакъв начин не съм целял той да се почувства по какъвто и да е начин и така и не разбрах защо с това трябва да се занимава българския съд“, написа още Стоянов.

Претенциите на Тимвиос бяха свързани със статията "Скритите владения на Мавродиев" от август 2020 г. Тя отразява твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция, докато Мавродиев последователно е оглавявал КФН и ББР. Същевременно тези сделки не бяха отразени в имуществените му декларации.

В тази връзка Ламбовски описва косвени връзки, които предполагат, че Мавродиев действително контролира тези офшорни компании. Като собственик на една от тях е посочен Майкъл Тимвиос. Според него представянето му като „подставено лице“ уврежда доброто му име в бизнеса.

Мавродиев пък съдеше Стоянов заради материала "Борсовата машина за паспорти", проследяващ разрастването на най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. – "Кепитъл консепт лимитед". В нея се описва как инвестирането в съответната фирма се използва за придобиване на гражданство в България.

В тъжбите си Мавродиев и Тимвиос твърдяха, че са независими един от друг, а публикациите са увредили имиджа им. При завеждането на делата миналата година редакцията на „Капитал“ каза, че вижда „опит за натиск“ в синхронно предприетите действия.

Това не са първите дела, които Стоян Мавродиев завежда срещу журналисти и издатели на "Капитал" и "Дневник". През 2016 г. председателстваната към онзи момент от Мавродиев КФН наложи на изданията рекордни глоби, които впоследствие бяха отменени в голямата си част от съда като незаконни. Отделно от това Мавродиев водеше частни дела срещу още трима журналисти от изданието.

През 2020 г. Стоян Мавродиев беше отстранен от ръководния си пост в ББР след статия на Николай Стоянов, в която се разказваше за пореден отпуснат голям кредит за колекторска компания. Това се случи на фона на поредица от разкрития за серия такива в предходните години за фирми, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други", припомня още "Капитал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG